Steeds meer Hengeloërs vinden dat de oude Stork-bibliotheek behouden moet blijven en zijn tegen het verbouwen van het historische gebouw tot appartementencomplex. De bieb was ooit een gift van de familie Stork aan de stad. Een petitie die eind vorige maand werd opgezet om te protesteren, is inmiddels meer dan 2500 keer getekend.
Hoewel het aantal handtekeningen inmiddels minder snel stijgt als in de eerste week, zeggen de initiatiefnemers de actie hoe dan ook voort te zetten. Er gaat zelfs een tandje bij. "Dit is pas het begin van de strijd om het gebouw in zijn oude glorie te behouden," zegt Frans Mensink, namens het actiecomité.
In een tussentijdse mailing roept de bewoner van de Dichtersbuurt alle ondertekenaars op om zowel de gemeente Hengelo als projectontwikkelaar Van Wijnen persoonlijk te mailen om af te zien van de verkoop van de oude Stork bibliotheek en de maatschappelijke en culturele functie van het gebouw te behouden.
Mensink zegt tevreden te zijn met de steun van duizenden inwoners die de petitie tot nu toe hebben ondertekend. Dat het verzet toeneemt, begrijpt Mensink wel. "De afgelopen jaren is er al veel historisch erfgoed verdwenen en gebouwen gesloopt. Neem bijvoorbeeld het Badhuis met de twee huizen die erbij stonden, het oude stadhuis, maar ook de halve markt is na de oorlog gesloopt omdat men een mooi groot plein wilde. De oude-bibliotheek lijkt nu het symbool te worden voor al het historische erfgoed dat de laatste jaren is verdwenen uit de stad. Het is nu ook zo'n beetje één van de laatste historische panden."
"Veel bewoners zijn echt verontwaardigd over de plannen. Dat merk ik wel uit de vele reacties die ik persoonlijk krijg," aldus Mensink. "Het is een monumentaal pand, dat ooit door de familie Stork is geschonken aan de inwoners van Hengelo , het is de eerste openbare leeszaal en boekerij van Nederland. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Het is een uniek gebouw en ongeveer het laatste kroonjuweel van het erfgoed van Stork hier."
Mensink ziet het liefst dat het gebouw beschikbaar wordt gesteld aan een organisatie die het maatschappelijke en openbare karakter in stand wil houden. Dat zou KamaK kunnen zijn, maar ook Ateliers 93 of 074 PK. Ook het buurthuis uit de Dichtersbuurt zou er ook gebruik van kunnen maken. Je kunt er mooie evenementen organiseren samen met de boekenmarkt van Tuindorp bijvoorbeeld. Er is veel mogelijk
met dit unieke gebouw. Er is geen tweede van in Nederland."
Veel tijd lijkt er inmiddels niet meer te zijn. De gemeente Hengelo draagt eind juli het gebouw over aan de projectontwikkelaar. Mensink blijft desondanks optimistisch. "Na de gemeenteraadsvergadering van 23 juni lijkt het alsof alles omtrent de oude bieb al is beklonken met projectontwikkelaar Van Wijnen. Er zal er toch echt eerst een bestemmingsplanwijziging moeten komen voor de plannen," meent hij.
De gemeente denkt daar zelf anders over. Die laat weten dat het plan Van Wijnen gerealiseerd kan worden zonder bestemmingsplanwijziging en dat het dus niet langs de raad hoeft voor goedkeuring. Er zou slechts een reguliere omgevingsvergunning nodig zijn om het pand te verbouwen tot appartementencomplex.
De initiatiefnemers van de petitie 'Behoud oude bieb Hengelo voor iedereen' starten op korte termijn met het verspreiden van gratis actieposters die in Bibliotheek Hengelo en op andere plekken in de stad komen te liggen. Mensink laat weten dat via de Facebook-pagina facebook.com/behoudoudebiebhengelo wordt gecommuniceerd waar en wanneer de posters opgehaald kunnen worden.
Wie de petitie nog niet heeft ondertekend, kan dat de komende tijd nog doen via: https://petities.nl/petitions/...
Een meerderheid van de gemeenteraad berust zich inmiddels in het verlopen gunningstraject, waarbij het plan van Van Wijnen als winnaar uit de bus kwam na beoordeling door een selectiecommissie. Verschillende 'reddingsmoties' uit met name de oppositiepartijen haalden het in juni niet in de raadsvergadering en daarmee lijkt het lot van de oude Stork-bibliotheek bezegeld.
Vanuit de raad kwam kwam wel kritiek op een 'niet transparante gunningsprocedure' die ook in zou gaan tegen een raadsbesluit over het verkopen van gemeentelijk onroerend goed. De wethouder wees die kritiek van de hand. In december zou de raad namelijk door het college geïnformeerd zijn over het gunningstraject. De raad heeft daar nooit op gereageerd en heeft zichzelf daarmee buiten spel gezet, waardoor er achteraf geen weg meer terug lijkt te zijn.
Mensink vindt het erg teleurstellend dat de gemeenteraad dit zomaar laat gebeuren. "Ze hebben zitten slapen, dat is ook letterlijk gezegd door een aantal raadsleden, waaronder Wiert Wiertsema van ProHengelo en Marie-Jose Luttikholt van de PvdA. Nu wordt ook maar klakkeloos aangenomen dat er niets meer aan te doen is op een paar kritische leden na zoals Herbert Capelle, Lokaal Hengelo en misschien nog een paar. Er is altijd wat aan te doen. Het gebouw is er toch nog?"