Het energiebeleid van Enschede is na de raadsvergadering van dinsdag in een vacuüm terecht gekomen. De Energievisie is door de gemeenteraad van tafel geveegd en dat betekent dat er geen duidelijke afspraken liggen over de ontwikkeling van windmolens en zonneparken.
De grote vraag is hoe het nu verder moet. In 1Twente Vandaag spraken we met D66-fractieleider Gertjan Tillema en voorzitter Louis Koopman van de Regionale Energie Strategie Twente.
Het is geen geheim dat de verhoudingen binnen de huidige coalitie - een bijzondere samenwerking tussen enerzijds VVD en Burgerbelangen en anderzijds D66, PvdA en ChristenUnie - vaak op de proef worden gesteld.
Duurzaamheid is zo'n thema waarop dat gebeurt. Voor D66, PvdA en CU kan de ontwikkeling van windmolens en zonneparken eigenlijk niet snel genoeg. BBE en VVD houden er een conservatievere kijk op na, vooral als het gaat om windturbines.
“In zo’n coalitie weet je dat je niet alles krijgt wat je wil en water bij de wijn moet doen”, aldus Gertjan Tillema (D66). “Maar dinsdagavond was dat een beetje veel.”
VVD en BBE dienden een voorstel in om de Energievisie te wijzigen, door een maximumhoogte van 150 meter in te stellen voor windmolens in plaats van 230 meter.
Dat is tegen het zere been van de coalitiepartners. Die beseffen zich dat marktpartijen middelgrote turbines commercieel niet interessant vinden. Initiatiefnemer Joost Nijhuis (VVD) is zich van geen kwaad bewust: “Zulke windmolens zijn nog altijd 20 meter hoger dan die bij Deventer.”
Enigszins tegen de verwachting in werd het voorstel met een minimale meerderheid aangenomen. Omdat een aantal voorstellen van D66, PvdA en CU het niet haalden, besloten de drie coalitiepartijen na lang beraad tegen de Energievisie te stemmen. “Met pijn in het hart”, aldus Gertjan Tillema.
Uiteindelijk steunden alleen nog de VVD en BBE de Energievisie. Dat betekent dat wethouder Niels van den Berg (BBE) terug naar de tekentafel moet. Hij komt op zeer korte termijn bij de raad terug met een plan, maar de uitwerking zal over de zomervakantie getild worden. Maar wat betekent het afstoten van de Energievisie voor het Enschedese deel in de regionale energieplannen?
Volgens Louis Koopman, voorzitter van de stuurgroep van de RES Twente, gaat er deze vrijdag gewoon een bieding naar Den Haag waarin ook Enschede wordt genoemd. “Al zal er een klein voorbehoud worden gemaakt, dat de gemeenteraad nog niet akkoord is met de RES”, aldus Koopman.
Enschede heeft zich volgens Koopman gewoon geconformeerd aan de gezamenlijke opdracht. Of dat met (grote) windmolens of op een andere manier gebeurt, dat is zogezegd het probleem van Enschede.