Het gaat niet goed met de bomen in Enschede. Dat stellen stadsboerin Karin Vaneker en D66-raadslid Margarita Jeliazkova. Vaneker startte een publieksactie en vraagt inwoners foto’s in te sturen van zieke bomen in hun buurt en straat. Jeliazkova diende een motie in, waarover vanavond wordt gestemd.
Veel bomen in straten en langs de singels vertonen grote scheuren in hun stam en verliezen hun bast. Een op de twee, schat Vaneker. Vermoedelijke oorzaken zijn schrale grond, droogte, klimaatverandering en falende boomzorg. “Enschede zou veel meer moeten kijken naar Duitsland, waar men veel meer aansluit bij wat er nodig is voor de gezondheid van bomen in een veranderend klimaat”, vindt Vaneker.
Enschede, vorig jaar uitgeroepen tot groenste stad van Nederland, wil in de komende jaren 170.000 nieuwe bomen aanplanten. Overal waar straten op de schop gaan en nieuwe wijken worden gepland, is veel aandacht voor zowel water als groen. Maar dat heeft weinig zin, zo betogen Vaneker en Jeliazkova, als die nieuwe aanplant binnen afzienbare tijd het loodje legt. “Bomen worden nu teveel gezien als vervangbare objecten”, stelt Vaneker. “Gaan er een paar dood, dan vervang je ze gewoon. Maar met meer aandacht voor de aangeplante soorten en structurele verbetering van de bodem, hoeft dat helemaal niet.”
Volgens Vaneker worden er nog volop soorten aangeplant waarvan onze oosterburen allang hebben vastgesteld dat die niet opgewassen zijn tegen klimatologische veranderingen. “Er zou een stadsecoloog moeten komen die verstand heeft van dat veranderende klimaat en van bomen.” Jeliazkova wil met haar motie, die ze samen met GroenLinks indient en waarvoor brede raadssteun bestaat, het college ‘een steuntje in de rug geven’.
“Bomen zijn geen Ikea-meubilair”, maakt de D66’er de vergelijking. “Ze zijn onze longen, onze airco. We moeten ervoor zorgen dat het goed werkt. Dat gaat om de grond, het voedsel dat ze nodig hebben. Wat hebben we daar voor over?” De motie omvat een oproep aan het college om met de bevolking een bomenkaart te maken. “Net als bij vogeltellingen, met alle mensen in de stad. Welke bomen staan er, hoe is het met ze gesteld? Welke moeten we beschermen? Heel interactief.”
Vaneker heeft inmiddels een Facebookpagina - Bomenkerkhof Enschede - geopend waarop mensen foto’s van zieke bomen kunnen plaatsen. Haar actie voor betere boomzorg in de stad zal onderdeel uitmaken van het Allée Rentrée Festival, dat plaatsvindt van 19 augustus tot en met 20 september.
Dat festival krijgt dit jaar de vorm van een tour langs braakliggende terreinen, ramen en balkons waar tijdelijke exposities worden ingericht. Daarin is dan ook plaats voor foto’s, gedichten of andere kunstzinnige uitingen van bomen in nood.