De Enschedese huisarts Bart van Tienen plaatst grote vraagtekens bij de algemene oproep aan alle tieners om zich te laten vaccineren. Daar is geen enkele reden voor, stelt hij. Kinderen en jongeren hebben een uitstekend natuurlijk afweersysteem en alle volwassenen die zich wilden laten vaccineren, hebben dat inmiddels kunnen doen. Zij zijn beschermd.
Met die algemene oproep aan jongeren van twaalf tot zeventien jaar gaat het niet om de eigen gezondheid. Daarvoor hoef je het niet te doen, geeft ook het RIVM toe. Doel is om volwassenen, die kwetsbaarder zijn, te beschermen. En hoe minder tieners er rondlopen met welke coronavariant dan ook, hoe minder kans dat het virus zich kan verspreiden. Dat is de gedachte.
“Maar we weten nog heel veel niet over die vaccins”, stelt Van Tienen. “Onder meer niet of en in hoeverre ze die besmettelijkheid verminderen, helemaal niet als het om mutaties als de Delta-variant gaat. Ondertussen nemen we risico’s met het inenten van jongeren, want over de effecten op langere termijn is ook nog niets bekend. Ik heb daar grote zorgen over.”
Van Tienen deelde die zorgen in een brief aan alle jongeren van twaalf tot en met zeventien in zijn praktijk. Hij is niet tegen vaccinatie, stelt hij ook in die brief. “Daarin mag iedereen een eigen afweging maken. Ik wil alleen delen waarom ik me zorgen maak zodat zij die vragen kunnen meenemen in hun afweging.” Jongeren uit zijn praktijk die zich willen laten vaccineren, kunnen gewoon bij hem terecht.
Van Tienen wijst erop dat het advies van het RIVM in twee weken tijd is omgedraaid. Veertien dagen geleden luidde dat nog om wel kinderen met een medische indicatie te vaccineren. Als het om een algemene vaccinatie voor de hele groep ging, was de gezondheidswaakhond heel terughoudend: het was maar de vraag of dat iets zou bijdragen. Nieuwe modellen, waarin die Delta-variant is meegenomen, leidden tot een heel ander advies: alle twaalf- tot en met zeventienjarigen vaccineren.
“Op basis van modellen”, zegt Van Tienen. “Dat is kansberekening. En dat leidt dan tot de keus om te vaccineren met vaccins waar we veel niet van weten.” Van Tienen vindt het een onverantwoord en ook onwetenschappelijk risico. “Het afgelopen jaar heeft geleerd dat kinderen nauwelijks ziek worden van corona. Dat weten we. We weten ook dat de vaccins werken en dat er op korte termijn in uitzonderingsgevallen ernstige bijwerkingen optreden. Dat gaat om heel kleine aantallen, net als het aantal kinderen dat echt heel ziek wordt of zelfs overlijdt aan corona.”
aantal besmette kinderen tot nu toe: 132.000
aantal ziekenhuisopnamen 0-12 jaar: 280
aantal ziekenhuisopnamen 13-17 jaar: 69
aantal overlijdens: 3
(1 in de leeftijd 0-4 jaar, 2 in de leeftijd 15-19 jaar - alle drie met een onderliggende aandoening)
volgens cijfers van de gezondheidsraad
Van Tienen hekelt ook het feit dat de keus nu bij kinderen en jongeren wordt gelegd. Volgens hem zou het veel logischer zijn om hen te vertellen dat zij kunnen vertrouwen op hun eigen afweersysteem. “Natuurlijke immuniteit werkt heel lang door. Het is de beste immuniteit die je kunt hebben.” De keus om de hele groep te laten vaccineren draait om angst, stelt de Enschedese ‘dokter’, zoals hij zichzelf steevast noemt.
Kinderarts en OMT-lid Karoly Illy stelde dinsdagavond in EenVandaag, waarin ook fragmenten uit een interview met Van Tienen werden getoond, dat inenten van jongeren wellicht niet nodig zou zijn als alle volwassenen zich zouden laten vaccineren. Ook dat argument begrijpt Van Tienen niet. “Alsof er ineens veel minder volwassenen zijn die zich willen laten vaccineren. Maar de vaccinatiegraad in Nederland is hoog.
Volgens cijfers van het RIVM gaat dat om 85 procent of meer.” De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat zo’n zeventig procent nodig is om ervoor te zorgen dat immuniteit zich uitspreidt over de hele bevolking. Van Tienen: “Waarom we nu kinderen en jongeren gaan vaccineren om volwassenen te beschermen? Ik begrijp het echt niet.”
Van Tienen is niet de enige huisarts die zich zorgen maakt. Hij maakt deel uit van de Stichting Artsen Covid Collectief waarbij vijftienhonderd artsen uit alle disciplines in heel Nederland zijn aangesloten. “Dat zijn allemaal dokters die zich zorgen maken, net als ik”, zegt hij. Niet al die artsen zijn even actief en uitgesproken als Van Tienen. “Maar we delen die zorgen en blijven bij wetenschappelijke feiten.” Saillant is dat deze groep bezorgde artsen onlangs van LinkedIn is afgegooid. Waarom is vooralsnog niet duidelijk. “Daar zitten we welk achteraan, maar je komt daar niet zomaar binnen.”