De komende tien jaar zal de skyline van Enschede worden aangevuld met bouwkranen. Althans, als de woningbouwplannen van het college werkelijkheid worden. Om te groeien als stad, moeten er namelijk 9300 nieuwe huizen gebouwd worden.
En dat is een enorme ambitie die het college deze donderdag in de zogeheten Woonvisie presenteert. Op dit moment zijn er namelijk 'slechts' concrete ideeën voor 4.600 nieuwe woningen. En daartoe behoren ook alle locaties die nog volledig ontwikkeld moeten worden, zoals het Esmarkerveld tussen Enschede en Glanerbrug.
In het woningbouwbeleid van Enschede spelen een aantal factoren. Allereerst wil de stad genoeg huisvesting bieden voor haar eigen inwoners en studenten. Dan speelt ook de wens om te groeien naar 170.000 inwoners een belangrijke rol en wil de stad een substantiële bijdrage leveren in de landelijke opgave van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030.
Om de eigen groeiambities de komende tien jaar te kunnen waarmaken, denkt de gemeente nog 6.500 nieuwe woningen nodig te hebben, ofwel 650 huizen per jaar. Als Enschede ook nog de extra bijdrage aan de landelijke opgave wil doen, gaat het dus om 9.300 woningen.
Op dit moment zijn er plannen voor de helft van de ambitie die wordt uitgesproken. De komende jaren worden onder meer de Kop Boulevard (596 woningen), Centrumkwadraat (1150 na volledige afronding), Cromhoffpark (450) en Esmarkerveld (600) ontwikkeld en liggen er een aantal projecten van woningbouwcorporaties op stapel.
Dat betekent dat er voor 4.700 woningen - die vooral vanaf 2026 worden ontwikkeld - nog geschikte locaties gezocht moeten worden. Een enorme opgave dus, al denkt VVD-wethouder Jeroen Diepemaat dat er genoeg mogelijkheden zijn. "De ruimte is er", zegt hij tegen 1Twente/Rtv Oost. "Ik kijk natuurlijk met belangstelling naar de clustering van sportvelden." Door het samenvoegen van sportaccommodaties komen gronden vrij die geschikt kunnen zijn van woningbouw.
Een groot deel van de woningopgave zal binnen de grenzen van de stad plaats kunnen hebben. Van het massaal opkopen van weilanden zal dus niet gauw sprake zijn, zegt Diepemaat. "Maar het kan een overweging zijn om als gemeente actief grond aan te kopen. Dat kunnen heel goed plekken in de stad zijn, zoals we met Centrumkwadraat (voormalige disco 't Bölke, red.) hebben gedaan."
Bovenop de eigen groeiwensen wil Enschede dus extra bouwen voor de landelijke opgave. Trekt de stad daarmee geen te grote broek aan? Diepemaat denkt van niet. "Eén ding is zeker: als je geen woningen bouwt, dan groei je ook niet. Ik denk en voel dat er genoeg vraag is naar woningen en kavels, ook van mensen van buiten Enschede. En als er straks meer middelen komen vanuit het Rijk, dan kan je de plannen maar beter klaar hebben liggen."
De wethouder wijst op de grote vraag naar kavels op 't Vaneker in het luchthavengebied en Het Zeggelt in het centrum. "We zien dat er steeds meer sprake is van verstedelijking. Mensen trekken naar de steden toe. Stationsgebieden zijn aantrekkelijk, ook voor mensen van buitenaf. Op die vraag kunnen we in Enschede perfect inspelen."