Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe de pandemie er voor zorgde dat Museum Hengelo verbouwd werd

Kapperszaken, winkels en horeca. Ze hebben allemaal zwaar te lijden gehad onder corona, maar geen van allen deed bij het begin van de pandemie de deur op slot, om dik 15 maand later pas weer open te gaan. Museum Hengelo deed dat wel. Morgen, op donderdag 1 juli, gaat de poort weer van het slot. En dan zal blijken dat een handvol vrijwilligers allerminst stil heeft gezeten. Gerrit ter Welle licht bij 1Twente Vandaag alvast een tipje van de sluier op.

Archieven

“We nemen donderdag ons gloednieuwe Kennis- en Informatiecentrum officieel in gebruik. Daarin zijn ons fotoarchief, filmarchief, boekenarchief en historisch archief ondergebracht. Tot vorig jaar moesten mensen die iets wilden weten over de geschiedenis van Hengelo en daarvoor foto’s, bewegende beelden of boeken zochten, naar onze veel te krappe bovenverdieping. Nu kunnen ze op de begane grond terecht. Voor ze zich wenden tot de deskundige vrijwilligers, kunnen ze eerst zelf op zoek naar informatie in de speciaal hiervoor ingerichte bezoekersruimte.”

Verhuizing

Het museum telt tientallen vrijwilligers, waarvan het merendeel het niet aandurfde in coronatijd de collega’s te treffen in het museum. Zes nijvere werkers togen wel aan het werk. Zij verhuisden verschillende afdelingen van de bovenverdieping naar beneden. Die klus zat overigens al in de planning, maar corona heeft de uitvoering ervan wel versneld.

icon_main_info_white_glyph

Openingstijden

Bezoekers van het Kennis- en Informatiecentrum zijn welkom op afspraak en op de dinsdag- en donderdagochtend. Kijk voor meer info op www.museumhengelo.nl

Oorlogen, winkels en marken

Vrijwilligers Bert Engelsman en Gerrit Welberg houden zich in het Kennis- en Informatiecentrum voornamelijk bezig met het verzamelen van gegevens over genealogie, de Tweede Wereldoorlog, boerderijen, de geschiedenis van de marken, oude gebouwen, winkels, scholen en kerken: “Ons boeken- en historisch archief bestaat uit ruim duizend boeken over Hengelo en directe omgeving. Die vormen een perfecte aanvulling op de ruim veertigduizend foto’s (allemaal gedigitaliseerd, red.) die door medewerkers van de fotoafdeling worden verzameld en bijgehouden. Bovendien hebben wij toegang tot uitgebreide documentatie over Hengeloërs in oorlogstijd.”

Verhaal van de stad

Volgens Gerrit ter Welle vertelt Museum Hengelo meer dan ooit het verhaal van de stad, van het buitengebied én van de mensen die er wonen en woonden. Vrijwilliger Kees Jansink: “Mensen komen hier met de meest uiteenlopende vragen. Zo vroeg een oud-medewerker van de HEMA onlangs naar de ontwikkeling van die winkel. Ook ontvangen wij regelmatig studenten die met een onderzoek bezig zijn of schrijvers die aan een boek over Hengelo werken. Wij voorzien hen allen van de gewenste informatie.” Gerrit ter Welle: “Marco Krijnsen, die verschillende boeken aan Hengelose onderwerpen heeft gewijd, is kind aan huis bij Museum Hengelo.”

Museum Hengelo heeft natuurlijk ook gewoon zijn vaste collectie die tijdens openingsuren te bewonderen is en verder worden er lezingen en filmvoorstellingen verzorgd en zijn er tal van themabijeenkomsten.

002 Boeken Archief
Bert Engelsman (links) en Gerrit Welberg aan het werk op hun nieuwe werkplek.
Beeld: Gerrit ter Welle
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.