De besmettingscijfers zijn gunstig. Versoepelingen komen eraan. Nog even en het mondkapje hoeft niet meer. De Veiligheidsregio Twente blikt inmiddels al voorzichtig terug op een bewogen jaar. Maar dat wil niet zeggen dat de toekomst zorgeloos is.
In haar wekelijkse persconferentie schetsten de leden van de Twentse Veiligheidsregio een zonnige nabije toekomst, maar ook de noodzaak voor blijvende paraatheid op de langere termijn. De zomer komt eraan, dan is het virus veel minder actief. Maar we gaan op reis en komen terug, en een herhaling van de wederopstanding van het virus van vorig jaar moet voorkomen worden.
Daar komt bij dat er virusvarianten op de loer liggen waar ook gevaccineerden ziek van worden. Of erger. Gisteren kwamen verschillende buitenlandse media met het nieuws dat Israël - wereldwijd voorloper als het gaat om vaccinaties en versoepelingen - opnieuw strenge en algemene quarantainemaatregelen neemt om besmettingen met de DELTA-variant in te dammen. Ook voor ingeënten. Ook in Twente zijn inmiddels de eerste gevallen geregistreerd.
Zowel landelijk als ook regionaal wordt er daarom rekening gehouden met verschillende toekomstscenario’s bevestigde Reinier van Broekhoven van de GGD. “Het draait allemaal om de relatie tussen wat het virus doet, hoe het vaccin werkt en ons gedrag. Daar wordt continue onderzoek naar gedaan en we proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke ontwikkelingen. Ook hier in de regio.”
Zo worden de vaccinatie- en testlocaties ook na de versoepelingen en vakanties gereed gehouden om, als dat nodig is, meteen weer op volle toeren te kunnen draaien. “We verwachten wel weer wat meer besmettingen na de zomer”, bevestigde Van Broekhoven. Een flink deel daarvan, zo verwacht de coronamanager van de GGD, zal op het conto van die DELTA-variant komen. Die blijkt een stuk besmettelijker dan de mutaties die we tot nu toe over ons heen hebben gehad.
Voor de kortere termijn handhaaft de GGD de mondkapjesplicht op test- en vaccinatielocaties. Ook als die voor het overige is afgeschaft. Dat ter bescherming van publiek en GGD-medewerkers. Beide locaties zijn het ‘start-vakje’ voor versoepelingen: pas als je daar geweest bent, kun je de rest van het spel gaan spelen.
aantal testen in de afgelopen week: 4000
aantal positieve testen in de afgelopen week: 3,4% (landelijk: 3,9%)
dat was in Twente vorige week 5,5%
de meeste besmettingen vonden plaats onder 50-59-jarigen
aantal vaccinaties in de afgelopen week: 42.000
aantal volledig gevaccineerde Twentenaren: 161.000
aantal Twentenaren die 1 prik hebben gehad: 77.000
aantal IC-patiënten: 1
aantal coronapatiënten in kliniek: 5
Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, is blij met de gunstige ontwikkelingen en de aanstaande versoepelingen, die op een paar maatregelen na het einde daarvan inluiden. Maar hij vatte de noodzaak om alert te blijven samen in een vakantie-metafoor. “Er is heel veel gebeurd is in het afgelopen jaar. Er zijn mensen ziek geworden, soms met een lange nasleep, er zijn mensen overleden. Neem dat mee in je bagage.”