Bij de Enschedese gemeenteraad ligt een voorstel voor een commissie die de zoektocht naar een nieuwe burgervader (of -moeder) voor Enschede moet begeleiden. De huidige burgemeester, Onno van Veldhuizen, stapt per 1 oktober op.
Een vertrouwenscommissie als deze bereidt voor, doet een aanbeveling, maar stelt niet zelf een nieuwe burgemeester aan. Dat is voorbehouden aan de Koning. Die moet, als alles goed gaat, ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar een opvolger voor Van Veldhuizen hebben benoemd.
Feitelijk zijn de voorbereidingen al gestart. Inwoners van Enschede kunnen bijvoorbeeld nog twee dagen online en anoniem aangeven wat zij belangrijk vinden bij de keus voor een nieuwe burgemeester. Ook de gesprekken met de verschillende raadsfracties lopen al. Het is aan de vertrouwenscommissie om uit alle verschillende wensen en geluiden een profiel voor kandidaat-burgemeesters op te stellen. Dat gaat in nauwe samenspraak met de commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema.
In Nederland kan iedereen solliciteren naar een vacante burgemeesterspost. De commissie maakt dan ook een selectie uit de kandidaten en voert de gesprekken met hen. Uiteindelijk komt de commissie met een aanbeveling van twee kandidaten. De benoeming van een van die kandidaten is een formeel besluit van de Koning. Dat hele proces is geheim, voor de stukken rond een burgemeestersbenoeming gelden beperkingen voor openbaarmaking voor een periode van 75 jaar.
De vanavond voorgsestelde commissie bestaat uit zeven gemeenteraadsleden van zeven verschillende partijen, ondersteund door de raadsgriffier en een wethouder die beiden geen stemrecht hebben. De gemeenteraad neemt op donderdag 8 juli een definitieve beslissing over de vertrouwenscommissie.
De commissieleden in het voorliggende voorstel zijn Marc Teuteling (BurgerBelangen, tevens voorzitter), Gertjan Tillema (D66), René Kreeft (VVD), Hetty Wolf (GroenLinks), Ayfer Koç (CDA), Henri de Roode (ChristenUnie) en Margriet Visser (Enschede Anders).