Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo zegt 'nee' tegen gebruik kernwapens

Vredesduif pixabay
Hengelo zegt 'nee' tegen nucleaire wapens, maar of de Nederlandse regering het verdrag ooit gaat ondertekenen, is nog maar de vraag.
Beeld: Pixabay

De gemeente Hengelo heeft het ICAN City Appeal ondertekend. Het International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) is een appèl voor steden en gemeenten om zich uit te spreken tegen nucleaire wapens en het VN-kernwapenverbod te onderschrijven. De gemeenteraad nam in oktober vorig jaar de motie van GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de SP aan.

Civiele doelen

Met de verklaring spreekt Hengelo zich uit tegen nucleaire wapens. Volgens PAX Nederland, onderdeel van ICAN, zijn nucleaire wapens vooral gericht op steden en civiele doelen. Juist daarom is het volgens de vredesbeweging belangrijk dat grote en kleine gemeenten zich uitspreken tegen deze wapens; ze zijn zelf immers doelwit. Met het ondertekenen van de verklaring wordt de Nederlandse regering opgeroepen om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. Het moge duidelijk zijn: Nederland heeft dit nog niet gedaan. De Hengelose gemeenteraad nam de motie aan met 22 stemmen voor en 11 stemmen tegen.

icon_main_info_white_glyph

VN-kernwapenverbod

Het kernwapenverbod van de Verenigde Naties werd in 2017 in het leven geroepen. Het verbod maakt het bezit, testen, ontwikkelen en het gebruik van nucleaire wapens verboden onder het internationaal recht. Het is te vergelijken met het VN-verbod op landmijnen, chemische wapens en clustermunitie. Nederland heeft die laatstgenoemde verboden wel onderschreven, maar het VN-kernwapenverbod heeft Nederland vooralsnog niet ondertekend.

Jan Schaake Henkten Harkel
Lees ook
'Vredesduif' Jan Schaake wil dat Hengelo zich uitspreekt over kernwapens

‘Semi-nucleaire staat’

Of Nederland ooit het verdrag gaat ondertekenen, is nog maar de vraag, want Nederland is een zogenaamde ‘semi-nucleaire staat’. Ons land heeft zelf geen nucleaire wapens, maar herbergt wel een aantal Amerikaanse B61 nucleaire bommen op de Brabantse luchtmachtbasis Volkel, al zal de regering dat nooit in zoveel woorden toegeven.

Tijdens de Koude Oorlog werden Amerikaanse nucleaire wapens verspreid onder NAVO-lidstaten die zelf geen nucleaire wapens hadden. In tijden van oorlog kunnen deze bommen worden afgeworpen door Nederlandse F-16's.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.