Hengelo wil de beleidsstukken die ambtenaren opstellen begrijpelijker maken. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van ChristenUnie-raadslid Susanne van den Beukel. Ambtenaren krijgen trainingen om beleidsteksten eenvoudiger en begrijpelijker te maken. Ook onderzoekt het college of een lezerspanel een bijdrage kan leveren aan dit proces.
De gemeente Hengelo is al een tijd bezig met het verbeteren van de communicatie. Begin 2019 heeft Hengelo de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Dit initiatief roept overheidsinstanties en lokale overheden op om de communicatie naar burgers te vereenvoudigen. Dit geldt zowel voor beleidsstukken als andere overheidscommunicatie.
Ook voor raadsleden is het vaak lastig om de ambtelijke taal in beleidsstukken te begrijpen. Het college geeft aan dat ze hier nog aan werken. "Een voorbeeld daarvan is de Beleidsbegroting 2022, die we meer concreet en begrijpelijk willen maken. En als daar aanleiding voor is besteden we extra aandacht aan publieksvriendelijke samenvattingen", aldus het college.
Steeds meer gemeenten richten zogenaamde 'lezerspanels' op. Dit zijn groepen met inwoners die oordelen of de communicatie vanuit de gemeenten wel begrijpelijk is voor de burgers. De gemeenten Hof van Twente en Almelo maken al gebruik van zo'n lezerspanel. Hengelo ziet hier ook wel wat in en onderzoekt de mogelijkheden. "We hebben contact gehad met meerdere gemeenten over hun ervaringen met een lezerspanel. We zijn daar enthousiast over en kijken welke manier het beste bij Hengelo past."