Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Arthur reist hele wereld om zonsverduisteringen mee te maken

Arthur rtv oost
Arthur met een van de telescopen waarmee hij de zonsverduistering vandaag gaat volgen.
Beeld: RTV Oost

Hij was al in Egypte, China en Amerika voor dé perfecte zonsverduistering. Arthur Wiegman uit Hengelo. En ook voor een gedeeltelijke zonsverduistering, zoals vandaag in Nederland, kan hij niet wachten. Hij nam er zelfs speciaal vrij voor. Door Mirjam Haven

Saturnus

Om Arthurs fascinatie voor het heelal en alles wat zich daar afspeelt een hobby te noemen is eigenlijk te min. Hij heeft meerdere telescopen en in z'n flatje in Hengelo hangen posters van de zon, maan en planeten, zoals Venus en Uranus. "Saturnus met z'n ringen, die vind ik heel mooi. Maar eigenlijk alles wel."

E3g43 KOWYA Ek50 B
Een vergiet werkt ook goed: "Als je die in de zon houdt, zie je normaal gesproken allemaal kleine ronde schijfjes. Tijdens de verduistering kun je in de schaduw van het vergiet allemaal kleine maantjes zien."
Beeld: RTV Oost

Wereldreis

Om een zonsverduistering te zien is Arthur al op veel plekken geweest. "In 2007 was ik in Amerika, maar ik ben al in Hongarije, Egypte, China en Afrika geweest voor zonsverduisteringen." Al vanaf z'n 14e is hij gegrepen door het bijzondere gevoel dat gepaard gaat met een zonsverduistering.

icon_main_info_white_glyph

Zon deels bedekt

Boven Nederland is vandaag vanaf 11.18 een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan komt tussen de aarde en de zon te staan. Het lijkt dan alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Het is de eerste eclips boven Nederland sinds 2015. Het hoogtepunt is om 12.22 uur, iets meer dan een uur na het begin. Dan is circa 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Om 13.31 uur wordt het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en is de eclips voorbij.

Verslavend

Collega's op zijn werk bij TMZ vinden z'n fascinatie helemaal niet gek en bij zijn vrijwilligerswerk bij de sterrenwacht Cosmos in Lattrop kan Arthur zich helemaal uitleven. Hij kan niet wachten tot de volgende zonsverduistering: "Het is zo speciaal. Als het afgelopen is, zijn er mensen die gaan huilen, of elkaar in de armen vallen. Het is een beetje verslavend."

Pech

Arthur had soms pech bij de zonsverduistering, door bewolking of regen. "In Amerika had ik wel een beetje pech, juist op die plek waar ik zat, werd het weer slecht." Vandaag wordt het zeker beter, weet hij: "Ik hou het weer goed in de gaten, en toen ik door kreeg dat het mooi zou zijn heb ik direct vrij genomen."

Cadeautje

Arthur is z'n volgende volledige zonsverduistering al wel weer aan het plannen. "In 2024 zou ik naar Amerika kunnen, maar in 2027 is er ook een te zien in Spanje. Dat is wat dichterbij. En het is op mijn verjaardag, 2 augustus. Dat zou een mooi cadeautje zijn."

icon_main_info_white_glyph

Veilig kijken!

Het best kun je kijken door een eclipsbril of een lasbril, maar er zijn andere opties, aldus een geraadpleegde meteoroloog : "Een cd, een gewone zonnebril of een chipszak houden het gevaarlijke uv-licht niet tegen. Je kan beter wat knutselen met karton. Met een perforator wat rondjes maken, in de zon houden en dan een wit papier eronder houden. Dan zie je de hap uit de zon." Een vergiet werkt ook goed: "Als je die in de zon houdt, zie je normaal gesproken allemaal kleine ronde schijfjes. Tijdens de verduistering kun je in de schaduw van het vergiet allemaal kleine maantjes zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.