Van Wijnen Projectontwikkeling Oost mag iets moois gaan doen in de voormalige Storkbibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo. En niet Theatergroep KamaK of een van de andere vooralsnog onbekend gebleven kandidaten. Van Wijnen gaat er acht appartementen in realiseren. Daarmee verliest het monumentale pand z'n publieke functie.
Het plan van Van Wijnen Projectontwikkeling Oost is als winnaar uit de bus gekomen bij de verkoopprocedure van Vondelstraat 2-14 te Hengelo. Samen met architect VDNDP en de creatieve denkers van Ideeënjagers (zie kader) heeft Van Wijnen een plan gemaakt waarin zij de voormalige fabrieksbibliotheek C.T. Stork naar een 'unieke woon- en leefomgeving transformeert'. Er komen 8 appartementen met een eigen dakterras. In het middenrif van het gebouw staat ontmoeten en verbinden centraal: er komen werkplekken, een ontmoetingsruimte en een kas die toegang geeft tot het dak, waar ruimte is om groente en fruit te kweken.
Gemeente Hengelo is begin dit jaar gestart met de verkoopprocedure waarbij potentiële kopers een visie moesten ontwikkelen voor het object. 22 belangstellenden dienden een plan in bij Euverman Bedrijfsmakelaars & Vastgoedbeheerders. Daarvan gingen de vijf als best beoordeelde plannen door naar de selectiefase. Bij de selectie is onder meer gekeken naar diverse kwaliteitsaspecten (het behoud van de cultuur-historische waarde van het pand, de manier waarop de ontwikkeling past in de buurt, de presentatie) en de prijs. Een beoordelingscommissie bestaande uit interne en externe deskundigen heeft alle plannen beoordeeld. Van Wijnen scoort op zowel de kwaliteit als de prijs het hoogst. Het plan is volgens de commissie 'uniek, gewaagd en het past perfect op deze locatie'.
Een gemeentewoordvoerder wil niet vertellen wie de andere kandidaten waren, omdat dat niet vooraf met deze kandidaten is besproken, maar ze wil wel zeggen om wat voor soort ideeën het gaat: "Na Van Wijnen is op plek 2 ook een partij geëindigd die woningen wilde creëren in het pand, op plek 3 stond dus KamaK, zoals jullie al berichtten, op plek 4 een partij die iets wilde doen met wonen en een bed en breakfast en op plek 5 een partij die er een paramedisch centrum van wilde maken."
Een woordvoerder van de gemeente Hengelo legt uit wat de bedoeling is: "De appartementen krijgen een split level-indeling, waardoor de allure van de hoge ruimtes behouden blijft en een speelse indeling wordt gerealiseerd. Daarnaast krijgen alle woningen een eigen dakterras. Naast ontmoetingsruimte en werkplekken, komt er in het middenrif van het gebouw een kas. In de kas en op het dak kunnen de bewoners, of een ondernemer, eigen groenten en fruit kweken. Dit concept is nieuw in Twente.
Dit is een in Groningen gevestigde denktank, die zichzelf op hun website aanprijzen in niet mis te verstane bewoordingen: 'Wij zijn de Ideeënjagers, crealitische jonge enthousiaste mensen die met hun idealen het werkveld bestormen. Wij smeden continu nieuwe plannetjes, zodat we onze verfrissende ontdekkingen kunnen ombouwen naar innovatieve ideeën. Wij zijn kennishandelaren. Ons speelveld is de leefomgeving van de toekomst. Hierbinnen zijn wij jagers met innovatie als prooi, zoekers naar inspirerende mensen en filosoferen we dagelijks over hoe de toekomst eruitziet. Dit doen we onder andere voor Van Wijnen, maar juist ook voor andere interessante partijen die iets awesomes hebben te vertellen.'
Eind juli van dit jaar draagt gemeente Hengelo het gebouw over aan Van Wijnen. Vervolgens heeft Van Wijnen één jaar de tijd om de omgevingsvergunning in te dienen. Zodra de omgevingsvergunning is verstrekt, moet Van Wijnen binnen 6 maanden starten met de werkzaamheden. De komende tijd werkt Van Wijnen het plan verder uit, zodat de benodigde ruimtelijke procedure opgestart kan worden. Doordat de appartementen parkeerplekken krijgen op eigen terrein is de overlast voor de buurt nihil, laat de gemeente ten slotte weten.