Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fractievoorzitter PvdA: 'Vordert Hengelo toeslagen terug na scheiding?'

Marie jose luttikholt pvda
Marie-José Luttikholt blijft bovenop het Hengelose bijstandsdossier zitten. Niet omdat het in Hengelo zo slecht gaat, maar omdat ze wil waken voor 'toeslagenaffaire-achtige toestanden'.
Beeld: 1Twente

Marie-José Luttikholt blijft bovenop het Hengelose bijstandsdossier zitten. Niet omdat het in Hengelo zo slecht gaat, maar omdat ze wil waken voor 'toeslagenaffaire-achtige toestanden'. Nu heeft ze vragen gesteld over het onterecht terugvorderen van toeslagen na een scheiding. Niet in Hengelo weliswaar, maar het kan volgens de fractievoorzitter van de PvdA óók in Hengelo gebeuren.

Ministerie: 'knelpunt'

Het zit zo: Twee mensen die samenwonen, krijgen samen een bijstandsuitkering. Als die twee alleen gaan wonen, krijgen ze allebei een eigen uitkering, die een stuk hoger is dan de helft van hun gezamenlijke uitkering. Als ze halverwege het jaar uit elkaar gaan, gaat hun inkomen dus omhoog. Maar voor de Belastingdienst tellen de inkomens van de ex-partners in het jaar dat ze uit elkaar gaan nog wel voor elkaar mee. Het kan gebeuren dat mensen daardoor duizenden euro's aan toeslagen moeten terugbetalen, omdat hun inkomen als te hoog gezien wordt.

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel. Het ministerie van Financiën herkent de problemen en spreekt van een 'knelpunt'.

Fototje
Lees ook
Giften tot 1.200 euro hebben geen gevolgen meer voor uitkering

Duizenden euro's terugbetalen

Marie-Jose Luttikholt: "De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met het vernietigende effect van het Nederlandse toeslagen- en bijstandsbeleid. Vernietigend voor grote groepen inwoners, zo ook in Hengelo. Uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel blijkt nu dat er wederom een fout in het beleid zit, in dit geval het bijstandsbeleid. Een fout die ervoor zorgt dat stellen die scheiden of gezinnen waar een volwassen kind uit huis gaat duizenden euro’s aan toeslagen of inkomen moeten terugbetalen."

In afwachting van een reparatie van deze wetgeving blijkt het dat gemeenten ook zelf iets kunnen doen, weet Luttikholt: "Ze kunnen het mogelijk maken voor inwoners om online de bruto-hoogte van hun uitkering op te zoeken, om problemen met toeslagen te voorkomen. Zoals de gemeente Tilburg stelt: een héle kleine moeite voor een groot plezier."

“Uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel blijkt dat er wederom een fout in het bijstandsbeleid zit.”

Vragen

Luttikholt wil nu van het Hengelose college van B en W weten of dit soort gevallen ook in Hengelo bekend zijn en zo ja, om hoeveel mensen het dan gaat? Verder wil ze weten of Hengelo bereid is de handelswijze uit Tilburg over te nemen of op een andere wijze inwoners actief te informeren over deze problematiek en mogelijke oplossingen.

Een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Van Huffelen, die over de toeslagen gaat, laat via de NOS weten dat de problemen onderzocht worden als onderdeel van een bredere inventarisatie van problemen met het toeslagenstelsel.

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

In Hengeloos Peil gaat het deze week onder meer over het Hengelose bijstandsbeleid. Marie-José Luttikholt gaat over het onderwerp in gesprek met VVD-raadslid Mitchell Boers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.