Honderden cliënten van De Posten in Enschede worden gekort op de hulp in het huishouden. Lokale politici Annelies Futselaar (SP) en Margriet Visser (EnschedeAnders) kunnen daar met hun hoofd niet bij.
Beide raadsleden zijn verbolgen over het besluit van De Posten, dat per brief aan de cliënten kenbaar is gemaakt. Maar er is een verschil: Futselaar vindt dat de gemeente is beduveld, terwijl Visser denkt dat de zorginstelling een ondoordacht besluit heeft genomen.
"Ze hebben een afspraak met de gemeente (over het aantal uren thuiszorg, red.)", zegt Futselaar in gesprek met Ernst Bergboer bij 1Twente Vandaag. "En daar hebben zij zich aan te houden."
De verklaring van De Posten over het korten op het gemiddelde aantal uren thuiszorg (nu ongeveer 2 uur) is dat de bijdrage die de instelling van de gemeente krijgt niet kostendekkend is. De gemeentelijke bijdrage per cliënt is jaren geleden niet vastgesteld op basis van indicatie in uren thuiszorg, maar het principe 'schoon en leefbaar huis'.
Beide politica vinden dat De Posten een stevig gesprek met de gemeente had moeten aangaan. "Het probleem speel je uit over de rug van kwetsbare mensen en de hulpen", aldus Margriet Visser.
Dat beaamt Annelies Futselaar. Ze sprak deze week met een bezorgde cliënt van De Posten. "De thuishulp van de vrouw die ik heb gesproken, heeft er nu al twee cliënten bij, in dezelfde tijd."
Wethouder Niels van den Berg heeft deze week een gesprek gevoerd met de thuiszorgorganisatie en geeft de gemeenteraad op korte termijn tekst en uitleg over de situatie bij De Posten.