In Hengelo staan tien zogeheten 'tiny houses' op het terrein van de voormalige Hengelose Bierbrouwerij. Onlangs kregen de bewoners een 'bord in de tuin' met daarop de plannen die projectontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed met het terrein heeft. Dat was geen verrassing; ze zouden hier immers voor maximaal 5 jaar kunnen blijven, maar de bewoners voelen hierdoor wel steeds meer de noodzaak om verder te kijken.
Het merendeel wil graag 'tiny' blijven wonen. Neem bewoonster Nienke Wes (29). Ze legt uit hoe ze hier twee jaar geleden terechtkwam: “Mijn man en ik woonden in een jarendertigwoning, twee-onder-een-kap. Met schuur en zolder, kortom heel veel ruimte. We zochten nieuw avontuur en dachten: wat gaan we doen? Roel zei: is een tiny house niet wat?” Nienke zag in het begin vooral beren op de weg: “Ik zei: dít is niet handig en dát is niet handig, maar na een half uur was ik al omgekletst en dacht: we gaan het gewoon proberen. Je moet een beetje gek zijn en anders durven denken… maar we zijn geen hippies.”
Twee jaar later is Nienke blij met de keuze van destijds: “Ons leven is nu wel een stuk makkelijker. Het schoonmaken is een van de grootste voordelen: ik heb nu binnen een paar minuten het huis gestofzuigd. We hebben veel dingen verkocht of weggegeven. Bij mijn ouders staan nog twee dozen met spullen, maar verder is dit alles wat we hebben. Ik had 18 slaschalen op zolder. Ik heb er 17 weggegeven aan vrienden. Als er nu vrienden overkomen en mee willen eten, vraag ik ze wel altijd de slaschaal mee te nemen, haha!”
De familie Wes - Nienke, Roel en hun jonge kinderen Fien en Bor - wonen in relatieve luxe. Een aantal buren leeft volledig ‘off grid’. Nienke legt uit: “Alle tien huisjes zijn aangesloten op riolering, maar voor de rest was iedereen vrij om aangesloten te worden op water en elektriciteit." Ze wijst: "Dat huisje daar heeft geen water of stroom. Zij vangen regenwater op en krijgen stroom via zonnepanelen.”
De bewoners - 14 volwassenen en 6 kinderen wonen er in de tien huisjes - krijgen de grond voor minimaal 5 jaar te leen. Mogelijk langer, maar Ter Steege zou ook al eerder kunnen beginnen met bouwen. Nienke: "In dat geval wel aan de andere kant van dit terrein, zodat we nog wat langer kunnen blijven, maar ondertussen kijken we al wel rond naar andere plekken in Hengelo en omgeving. De gemeente helpt ons daarbij."
Met de overwaarde van hun vorige huis konden ze dit tiny house laten bouwen. “Destijds kon je nog geen hypotheek krijgen op wat de bank ‘een verplaatsbaar huis’ noemt. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat dat nu al weer anders is, volgens mij. Dat mag ook wel, want de bouwkosten variëren hier tussen de 30.000 en 80.000 euro. Ons huisjes zit wat prijs betreft wel aan de bovenkant.”