De eindexamens zijn gisteren begonnen. Goed nieuws: op het Bonhoeffercollege meldden zich gisteren alle eindexamenkandidaten. Niemand had corona. Eindexamencoördinator Johan Capel van het Bonhoeffer meldt dat de school de leerlingen had gevraagd om in de meivakantie allemaal vrijwillig in quarantaine te gaan. Die vraag was niet aan dovemansoren gericht: “De opluchting was groot”, vertelt Capel.
De coördinator heeft geen twijfels. De leerlingen hebben zorgen over de voorbereidingen op hun examen. Capel heeft die niet. “We hebben er alles aan gedaan, we hebben alleen het gevoel dat je het wat minder in de hand hebt.” Hij somt op: “In de meivakantie hebben docenten nog vanuit huis examentrainingen verzorgd, examenleerlingen konden gewoon naar school, het overgrote deel van de lessen gingen door, het examenprogramma is uitgevoerd.”
Natuurlijk was het wat improviseren omdat niet alle leerlingen van een klas in een lokaal mochten. “Ach, met een beetje goede wil van docenten en leerlingen ging het.”
Daarbij, vindt hij, zorgde de minister voor een heel behoorlijke uitgangspositie voor de leerlingen. Die mogen een extra vak herkansen in juni of juli en een ernstige onvoldoende wegstrepen als die tenminste niet valt in een kernvak.
Capel denkt dat die extra maatregelen om zoveel mogelijk jongeren slagingskans te geven het niveau van de leerlingen of hun diploma niet beïnvloed. “Nee hoor, ik ben daar niet bang voor. Vorig jaar was er helemaal geen centraal examen. Wat blijkt: de leerlingen die vorig jaar naar HBO en WO zijn doorgestroomd hebben dit jaar gewoon hun punten gehaald. Ze zitten op schema. Dat was echt niet gebeurd als ze er tussendoor waren geglipt.”
Bonhoeffer hoopt op een slagingspercentage als in andere jaren. “In een normaal jaar gaan we voor ruim 90 procent, dat doen we dit jaar ook.” En ja dat er zorgen zijn, begrijpt Capel, maar dat komt ook ‘dat bij heel veel kinderen speelt dat hun teken van corona staat’.
“Leerlingen snakken naar gezelligheid. Normaal gesproken heb je een gala en barbecue als afsluiting van het schoolleven. Dat kan nu niet.”