Na jaren van gesteggel over de vraag of Enschede fatsoenlijk omgaat met inwoners die een beroep doen op de bijstand of de Wmo, is nu een commissie aan de slag gegaan die dat moet onderzoeken. In juli - nog voor de zomer - moeten de eerste resultaten van dat onderzoek bekend zijn
Deze onderzoekscommissie is er gekomen na een serie indringende gesprekken in de Enschedese gemeenteraad. Aanleiding voor die gesprekken was een brandbrief van het Diaconaal Platform. Daarin werden misstanden gemeld en werd Enschede onethisch handelen verweten. Het was de druppel in een emmer waarin jarenlang verhalen over de effecten van streng beleid waren verzameld.
De commissie start met gesprekken met instanties en inwoners in de stad. Met die instanties worden afspraken gemaakt, inwoners kunnen hun verhaal op verschillende plekken in de stad kwijt. Hoe en waar dat precies georganiseerd wordt, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Informatie daarover volgt.
De uitkomsten van die gesprekken worden in juli gemeld aan de gemeenteraad. De Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksbureau De Facto worden ingezet bij eventueel vervolgonderzoek. In oktober moet er dan een definitief rapport met aanbevelingen bij de gemeenteraad liggen.
De commissie ‘Menselijke maat’ wordt voorgezeten door Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen. De andere leden zijn de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld en Jan Dirk Pruim, voormalig griffier in Almere.