Op drie plekken in de Hengelose wijk Noord worden tegels vervangen door groen. In het kader van het project 'Van Grijs naar Groen' kunnen Hengeloërs suggesties indienen voor meer groen in het straatbeeld. De gemeente Hengelo hoopt op deze manier de effecten van klimaatverandering te verminderen en de leefbaarheid van de stad te verbeteren.
Van Grijs naar Groen is een project van de gemeente Hengelo waarbij bewoners van Hengelo initiatieven mogen indienen voor vergroening in hun wijk. Het is de bedoeling dat alle wijken in Hengelo op dezelfde manier worden aangepakt. Wijkbewoners mogen zelf het beste initiatief uitkiezen. Dat plan wordt dan ook uitgewerkt. Er is een budget van 75.000 euro vrijgemaakt. Op deze manier hoopt de gemeente de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.
Dit jaar zijn de wijken Noord en Slangenbeek aan de beurt. Drie initiatieven zijn er ingediend voor de wijk Noord. Normaliter volgt er een stemronde, maar dat was Volgens de gemeente niet nodig. De drie initiatieven passen binnen het budget. De bestrating bij de hofjes aan de Steenbokstraat en het gebied rondom basisschool de Reflector gaan op de schop. Ook langs de Oldenzaalsestraat komen planten en bloemen.
Ook inwoners van Slangenbeek hebben hun ideeën ingediend. Drie initiatieven gaan door naar de stemronde. Bewoners van Slangenbeek kunnen hun stem uitbrengen op één van de drie initiatieven. De locaties in Slangenbeek worden pas op 17 mei bekend gemaakt. Vanaf die dag kan dan ook worden gestemd.
Vergroening in de stad moet hitte, droogte en wateroverlast tegengaan. Eén van de bijkomende effecten van hitte is hittestress. Wanneer er sprake is van extreme hitte is het in de stad veel warmer dan bijvoorbeeld op het platteland. In steden heb je veel bestrating, pleinen en gebouwen. Al deze ‘grijze’ constructies houden de warmte vast. Dit wordt ook wel het hitte-eilandeffect genoemd. De gebouwen en bestrating nemen veel zonlicht op en houden de warmte vast. Door alle bebouwing is er relatief weinig wind. Alle bebouwingen stralen de hitte uit, tot ver in de nacht.
Volgens cijfers van het KNMI kan het in een stad in de zomer gemiddeld 1 graad warmer zijn dan in de landelijke omgeving. In de nachten loopt dit temperatuurverschil op tot 5 graden Celsius. Dit klinkt weinig, maar vooral gedurende de nacht is dit verschil te merken. Plaknachten zijn voor veel mensen in de stad een lastig probleem. Meer groen zoals bomen en planten geven schaduw en absorberen minder zonlicht. Ook kan er meer regenwater in de grond infiltreren.