Verkeer
Stuur appje
Zoek

Corona-update: einde negatieve spiraal in Twente nog niet in zicht

Ambulance Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Waar het in Nederland als geheel de goede kant uit lijkt te gaan, is de situatie in Twente allesbehalve rooskleurig. Besmettingscijfers blijven stijgen en in de ziekenhuizen is de druk enorm. Het einde van die negatieve ontwikkeling is nog niet in zicht.

Dat was de belangrijkste boodschap van de Veiligheidsregio bij de wekelijkse persconferentie vanmiddag. Net als vorige week constateert de GGD uit bron- en contactonderzoek dat verreweg de meeste besmettingen plaatsvinden na familiebijeenkomsten en thuisfeestjes.

Jongeren

Het is overigens niet zo dat vooral jongeren meer besmettingen oplopen. Die toename is volgende de GGD in alle leeftijdsgroepen te zien. “Jongeren maken zich wel minder zorgen om corona te krijgen”, constateert ook plaatsvervangend veiligheidsvoorzitter Arjen Gerritsen in zijn omgeving. “Logisch, hen kan misschien ook niet veel gebeuren. Maar zij kunnen wel weer anderen besmetten, dat is het punt.”

Twente in het verkeerde rijtje

Het kabinet heeft verdergaande versoepelingen in de pen. Voorwaarde daarvoor zijn dalende besmettingscijfers. Dat is landelijk beleid, gebaseerd op landelijke ontwikkelingen. Maar tussen regio’s bestaan flinke verschillen. Twente staat ‘in het verkeerde rijtje’, zoals GGD-directeur Samantha Dinsbach het verwoordde. Opvallend is dat dat geldt voor vrijwel alle regio’s langs de gehele oostflank van ons land.

icon_main_info_white_glyph

De weekcijfers

Aantal nieuwe besmettingen: 2.046
Dat is een toename van 16% (in heel Nederland geldt een afname van 9%)

Vindpercentage in de teststraten van de GGD: 14,3 % (was 13,2%)
Landelijk is dat 12,3%
het vindpercentage drukt uit welk deel van de mensen die zijn getest corona had

Aantal besmettingen op 100.000 inwoners: 324 (in heel Nederland zijn dat er 271)

De Veiligheidsregio roept de Twentenaren dan ook bij herhaling en met klem op zich aan de regels te houden. “De samenleving komt weer langzaam op gang, maar daar wat hier en daar wat ruim gebruik van gemaakt”, zei Gerritsen daarover. “Voor ons welzijn is het fijn, maar de gezondheidssituatie staat er minder rooskleurig voor.”

Druk op ziekenhuizen ‘gigantisch’

De Twentse ziekenhuizen liggen vol. “We zijn weer een uitplaatsende regio geworden”, zei Dinsbach. Dat betekent dat er in Twente geen plek meer is op de IC en dat nieuwe patiënten naar elders moeten worden gebracht. Dinsbach noemde de druk op de IC’s ‘gigantisch’ en maakte de vergelijking met Kerst, toen verloven werden ingetrokken en al het personeel extra uren draaide.

Testen en vaccineren

De GGD constateert een afname in het aantal testen dat zij afnemen. Oorzaken zoekt de gezondsheidsorganisatie in meer gebruik van zelftesten, waar de testbereidheid in Twente toch al lager lag dan elders in het land. De GGD is ondertussen druk doende met het vaccineren van mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische aandoening - zeg: de groep die normaal gesproken in aanmerking komt voor de griepprik.

De hausse aan prikken - bij iedereen in die leeftijdsgroep - wordt in juni gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.