Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wakker Twente demonstreert in Hengelo tegen coronamaatregelen

Bart van Tienen PR andere
Bart van Tienen: "Ik kreeg steun van alle kanten. Mensen vonden het fijn dat een dokter z'n twijfels openlijk uitsprak."
Beeld: 1Twente

Een groep van bezorgde Twentenaren demonstreert zaterdag in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo tegen het coronabeleid. De groepering, die de naam 'Wakker Twente' draagt, houdt tussen 13 en 16 uur een bijeenkomst met als de Enschedese huisarts Bart van Tienen als een van de sprekers. Van Tienen werd drie maanden geleden zelf landelijk nieuws, nadat een gezonde patiënt van hem overleed na vaccinatie met het Moderna-vaccin.

'We moeten gehoord worden'

Van Tienen geeft aan wel even getwijfeld te hebben, toen de organisatie hem benaderde, maar vond uiteindelijk toch dat hij morgen z'n verhaal moet doen: "Ik sta misschien niet achter alles wat er die middag gezegd gaat worden, maar vind dat bezorgde burgers op z'n minst gehoord moeten worden. Ik vind ook dat er aandacht moet zijn voor de andere kant van het verhaal. Ik sta daar niet alleen als huisarts, maar ook als vader en bezorgde burger."

DOKTER
Lees ook
Complicaties en overlijden na vaccinatie in Enschede

Positieve reacties

Nadat Van Tienen zijn verhaal over zijn overleden patiënt drie maanden geleden voor het eerst deed bij 1Twente, kreeg hij naar eigen zeggen 'ongelofelijk veel positieve reacties uit het hele land'. "Ik kreeg steun van alle kanten. Mensen vonden het fijn dat een dokter z'n twijfels openlijk uitsprak." Hij heeft overigens wél zelf ook zijn patiënten gevaccineerd met AstraZeneca. Vooraf had hij hen allemaal een brief gestuurd, waarin hij z'n gewetensnood met hen deelde: "Dat werd enorm gewaardeerd. Dat ik mijn twijfels deelde en de keuze van wel of niet vaccineren bij hen zelf neerlegde. Uiteindelijk heeft zo'n 70 procent van mijn patiënten in de leeftijdscategorie van 60 tot 65 jaar wél hun vaccinatie bij mij opgehaald."

Opvallend is dat dat aantal hoger is dan het Enschedese gemiddelde, maar Van Tienen kan er geen vinger opleggen, wat hiervan precies de reden is: "Ik heb relatief veel ouderen in mijn praktijk, die de risico's misschien makkelijker voor lief nemen, maar er kunnen veel factoren een rol spelen."

“Ik sta misschien niet achter alles wat er die middag gezegd gaat worden, maar vind dat bezorgde burgers op z'n minst gehoord moeten worden.”

Vraagtekens

Drie maanden geleden vertelde hij, naar aanleiding van het overlijden van zijn patiënt, bij 1Twente: “We weten heel veel niet en we gaan miljarden mensen, ook gezonde, vaccineren. Ik heb daar grote vraagtekens over.” Van Tienen vindt dat er te weinig aandacht is voor legitieme vragen. Over de gevolgen op langere termijn. Over de risico’s voor ouderen. Over de zin of onzin van het inenten van jonge, gezonde mensen, die maar heel weinig risico lopen. Maar ook over de effectiviteit: “We gaan massaal vaccineren. Dan moet je wetenschappelijk gezien wel heel stevig in je schoenen staan.”

'Maatregelen zijn buitenproportioneel'

De organisatie van de demonstratie laat op Facebook weten dat de bijeenkomst vooral gericht is op ouders met jonge kinderen, op jongeren en op ouderen, die het nu allemaal 'bijzonder zwaar hebben als gevolg van de maatregelen en eigenlijk geen kant op kunnen'. "We worden geleefd door het beleid van het kabinet. Wij willen zaterdag met de bezoekers het gesprek aangaan over hoe we om moeten gaan met de huidige situatie: Wat zijn onze rechten? Hoe gaan we ermee om binnen het gezin, op school, op het werk, maar ook in het verzorgingstehuis van onze ouders? Wij ontkennen niet dat er corona bestaat, maar wij zijn van mening dat de huidige maatregelen buitenproportioneel zijn en meer schade veroorzaken, dan de schade die wij ondervinden van corona zelf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.