Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tuindorp 't Lansink krijgt eindelijk het boek dat het verdient

Begin vorige eeuw vond Coenraad Frederik Stork, de directeur van de gelijknamige metaalfabriek, dat zijn arbeiders een beter lot verdienden. Wilden ze hem goed kunnen dienen, dan moesten ze ook goed kunnen wonen. Dat was het idee achter Tuindorp 't Lansink, de wijk die vanaf 1911 verrees in de schaduw van de fabriek. Gisteren verscheen er een boek over de precies 110 jaar oude wijk. Schrijver Marco Krijnsen sprak er over bij 1Twente Vandaag.

Engelse tuindorpen als voorbeeld

"Tuindorp 't Lansink is begin vorige eeuw aangelegd als een reactie op de slechte woningbouw in die tijd. Arbeiders woonden onder dramatisch slechte omstandigheden in veel te kleine woningen. Stork had gehoord van de Engelse tuindorpen en wilde zoiets ook in Hengelo realiseren. Hij ging daarvoor zelfs kijken in Engeland", weet Krijnsen.

Tuindorp2
Lees ook
110-jarig Tuindorp 't Lansink krijgt boek als verjaardagscadeau

Best bewaarde tuindorp van Nederland

Volgens menigeen is Tuindorp 't Lansink het mooiste tuindorp van Nederland, maar het is in elk geval het bewaarde tuindorp. Krijnsen: "Enschede heeft met Pathmos ook een tuindorp, maar dat is veel meer een arbeiderswijk, waar 't Lansink juist bekend werd vanwege de mix van bewoners. Arbeiders woonden er naast ingenieurs en voormannen. Dat was de kracht van deze wijk. Daardoor lag verpaupering er niet op de loer. Bewoners voelden én voelen zich nog altijd erg verbonden met hun buurt."

icon_main_info_white_glyph

Wat is een tuindorp?

Een tuindorp is een stadswijk met een typisch dorps karakter. Veel tuindorpen zijn gebouwd vanaf de jaren tien, twintig van de twintigste eeuw, om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswoningen van grote steden. Volgens Krijnsen 'oogt een tuindorp als een overgangsgebied tussen stad en land en is ook de bebouwing afwisselend'. Dat laatste geldt zeker voor Tuindorp 't Lansink

Nacht van Hengelo

Een van Hengelo's bekendste evenementen, de Nacht van Hengelo, is er geboren. Krijnsen: "Het is ooit begonnen met rondjes fietsen rond de Tuindorpvijver. Uiteindelijk verhuisde de wielerwedstrijd en het bijbehorende feest naar de binnenstad, maar de basis ligt hier." Zelf heeft Krijnsen nooit in de wijk gewoond, maar hij kwam er vaak: "Ik ben ontelbare keren wezen zwemmen in het Tuindorpbad. Dan moest ik op mijn fietsje de hele wijk door en verbaasde ik me er over hoe idyllisch het er uitzag. En het mooie is dat de wijk, als gevolg van de monumentale status, nauwelijks veranderd is. Denk de auto's weg en je waant je in het midden van de vorige eeuw."

“Denk de auto's weg en je waant je in een Dickensdecor.”

Nu pas een boek

Dat er pas na 110 jaar een boek over de wijk verschijnt, is dat niet bijzonder? Krijnsen: "Er werd mij jaren geleden al gevraagd eens na te denken over een dergelijk standaardwerk, maar ik twijfelde. Er was namelijk al best veel verschenen, maar allemaal gefragmenteerd. Er was geen overzichtelijk boekwerk. Toen ik er mee aan de slag ben gegaan, kwam ik er achter dat er nog veel nieuws te ontdekken viel. Het boek staat dan ook vol 'nieuwe verhalen'."

Geen tweede druk

Het boek 'Ons Tuindorp, van idee tot monument' schreef Marco Krijnsen samen met wijkarchivaris Homme Martinus. Wijkbewoner en oud-raadslid Roel Kok fungeert als uitgever. Er zijn 999 exemplaren gedrukt en donderdagmiddag bij de presentatie waren er al 600 besteld. Wees er dus snel bij, want op is op. Er komt volgens Krijnsen geen tweede druk.

Stork tuindorp lansink
Coenraad Frederik Stork, de directeur van de gelijknamige metaalfabriek, op de plek waar hij thuishoort: het C.T. Storkplein, vernoemd naar zijn vader, de oprichter van het Stork-imperium.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.