De landelijke coronacijfers dalen. In Twente is het tegenovergestelde aan de hand: de cijfers stijgen. Dat komt vooral door de aantallen besmettingen in de privésfeer.
“We denken dat er weer meer kan”, zei plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Sander Schelberg bij de wekelijkse persconferentie donderdag. “Dat is niet zo. De versoepeling van vorige week was van een naar twee bezoekers. Niet meer.” Dat die toename van besmettingen vooral achter de voordeur plaatsvindt, blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD.
De Veiligheidsregio doet dan ook een dringend beroep op de bevolking om zich aan de regels te houden. Schelberg: “Volgende versoepelingen hebben we zelf in de hand. Pak niet meteen de hele hand, één vinger is allang mooi.” GGD-directeur Samantha Dinsbach uitte haar zorg in vergelijkbare bewoordingen. “Ook ik snak naar versoepelingen, maar we staan aan de verkeerde kant van de lijstjes. Dat ligt aan ons gedrag.”
Aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week: 1.767 (een toename van 3%, landelijk was er een afname van 5%)
Aantal besmettingen op 100.000 inwoners: 280 (landelijk is dat 299)
Vindpercentage: 12,9% (landelijk 11,9%)
het vindpercentage drukt het aandeel positieve uitslagen uit van alle testen die de GGD uitvoert
Inmiddels zijn 150.000 Twentenaren gevaccineerd, bijna een kwart van de Twentse bevolking. Bijna iedereen die in 1962 of eerder is geboren, heeft de eerste prik gehad of een uitnodiging daarvoor gekregen. Vanmiddag vallen de uitnodigingen bij mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie in de bus - dat is ruwweg dezelfde groep die voor een griepprik in aanmerking komt.
Ergens begin juli kan iedereen die dat wil voor het eerst zijn ingeënt. Volgens de Veiligheidsregio lijkt de vaccinatiebereidheid in de regio, vergeleken met het landelijke beeld, betrekkelijk groot.
In de Twentse ziekenhuizen is het onverminderd druk. “Er hoeven geen Twentenaren naar elders te worden overgebracht, maar er staan zeker geen bedden leeg”, stelde Dinsbach. “Waar een plek vrijkomt, is die meteen ingevuld.” De verdeling vindt landelijk plaats. Twentse ziekenhuizen nemen op dit moment ook patiënten van buiten de regio op. De druk is onverminderd hoog, zo stelde Schelberg. “Er worden nog altijd reguliere behandelingen uitgesteld.”
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, grenzend aan Twente, versoepelde gisteren de regels voor mensen die volledig zijn gevaccineerd of aan kunnen tonen dat zij corona hebben gehad. Die versoepelingen gelden ook grensverkeer. Nederlanders die in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs of die corona hebben gehad, hoeven geen negatieve sneltest meer te laten zien. Dat geldt niet voor die ander deelstaat aan de grens met onze regio, Nedersaksen.
Mogelijk is die versoepeling van regels met ingang van zondag in heel Duitsland van kracht, zo meldde de WDR vanmiddag. Vrijdag stemt de Bondsdag over daar over.