Het CDA Hengelo vindt het vreemd dat de gemeente een rijkssubsidie ter ondersteuning van toezicht en handhaving heeft afgewezen. Het zou gaan om 260.000 euro. Na vragen van 1Twente hierover laat de gemeente weten dat er weliswaar een mooie zak met geld klaarlag, maar dan moest Hengelo zelf 780.000 euro investeren.
Een gemeentewoordvoerder legt uit: "Bij het voor het eerst zien van deze regeling waren we enthousiast. We zijn daarom ook direct aan de slag gegaan om hier een plan voor uit te werken. Helaas bleek tijdens de uitwerking van ons plan, dat maar een deel van de kosten werden gedekt door deze uitkering. De 260.000 euro zou een investering van ruim 780.000 voor ons betekenen. Dit financiële aspect is de reden geweest dat wij af hebben gezien van het gebruik van deze regeling. Het aanbod leek dus in eerste instantie erg aantrekkelijk, maar viel na het uitwerken daarvan tegen.”
Meerdere Twentse gemeenten hoeven om dezelfde reden niets uit deze met 2,5 miljoen euro gevulde pot. In de pot zit geld ter ondersteuning van boa's en toezichthouders die hun handen vol hebben aan handhaving van de coronamaatregelen. Het CDA wil graag een precieze motivatie van de weigering van de gemeente, want waarom wil Enschede het geld wél hebben? De textielstad grijpt het geld - hier gaat het om 480.000 euro - wél met beide handen aan.
Het CDA stelt dat Hengelo juist ‘sterk inzet op een leefbare en veilige stad’. Raadslid Marcel Elferink: "Overlast in de openbare ruimte en het niet nakomen van regelgeving dienen aangepakt te worden door te investeren in onder meer toezicht en handhaving. Dit is tevens rechtvaardig naar de mensen die zich wel netjes aan de regels houden. Zichtbare aanwezigheid van goed gefaciliteerde toezichthouders is daarbij van essentieel belang.”
De weigering van de gemeente dit geld aan te nemen is extra bijzonder in de wetenschap dat burgemeester Sander Schelberg in een onlangs gehouden raadsvergadering liet weten dat er vanwege de handhaving van de coronamaatregelen minder ruimte was voor andere zaken. Dit naar aanleiding van vragen van raadslid Leo Janssen over verkiezingsposters die hingen op plekken die daar niet voor bestemd zijn. En waarom daar dan niet op gehandhaafd werd.
Elferink is in elk geval van mening dat het aanbod van het Rijk goed benut had kunnen worden: "Juist in deze periode, waarin de handhaving van de coronamaatregelen toch al een zware druk legt op de werkzaamheden van onze toezichthouders. Bovendien hebben we als raad ook niet geschroomd om in het recente verleden extra te investeren in toezicht en handhaving. Het geld blijft nu op de plank liggen in Den Haag, terwijl Den Haag ons juist wil ondersteunen.”
Elferink wil weten waarom het college er niet met de gemeenteraad over van gedachte heeft gewisseld. Ook vraagt de partij zich af of Hengelo niet alsnog een beroep op de regeling kan doen.