Twintig CDA-afdelingen stuurden een brandbrief naar het Haagse partijbestuur. Zij hebben geen vertrouwen in Mark Rutte, zorgen over de rol van de eigen voorman Wobke Hoekstra en zien te weinig steun voor Pieter Omtzigt. Die brief, bedoeld als intern stuk, lekte vorige week vrijdag uit. “Je wilt eerst orde op zaken stellen binnen je eigen club”, stelde bestuursvoorzitter van de christendemocratische afdeling in Losser Ellen Visschedijk. “Maar er staan geen geheimen in.”
Eén van die twintig ondertekenaars was het CDA in Losser. “Hij kwam van de afdeling Heerlen, maar de inhoud sloot precies aan bij de brief die wij meteen na de verkiezingen aan het partijbestuur hebben gestuurd over onze onvrede”, zei Visschedijk in 1Twente Vandaag. “De Toeslagenaffaire speelde al, nu komen daar de onthullingen van RTL bij.”
Visschedijk doelt daarmee op een reconstructie van RTL Nieuws van vorige week woensdag. Daaruit zou blijken dat het kabinet Rutte III in de ministerraad besloot de Tweede Kamer geen volledig feitenrelaas te sturen over de Toeslagenaffaire. Maar ook dat bewindslieden steen en been klaagden over kritische Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt. Wobke Hoekstra, voorman van de christendemocraten, zou daarbij hebben gezegd dat pogingen om Omtzigt te ‘sensibiliseren’ op niets waren uitgelopen.
Visschedijk leest dat ‘sensibiliseren’ als een poging om de Twentse politicus tot de orde te roepen. “Ook daar hebben we veel vragen over. Dat raakt dan ook aan de rol van de CDA-top en Wobke Hoekstra.” Dat Omtzigt de nodige wrevel heeft opgeroepen bij de CDA-top is geen geheim.
Vooralsnog ziet de afdeling Losser dan ook geen heil in een formatie waarbij het CDA nog een keer aanschuift bij de VVD. De Losserse christendemocraten signaleren een bestuurscultuur waarin de Haagse politieke top is vervreemd van de mensen in het land. Daarbij heeft het kabinet de democratie verkwanseld. Visschedijk, met een verwijzing naar de Toeslagenaffaire: “Rutte is daar de verpersoonlijking van.”
Herstel van de relatie met de achterban in het land is voor het CDA in Losser noodzaak. “Onze kiezers zitten hier, in de regio”, stelt Visschedijk. “We willen weer een brede volkspartij worden.” Wat haar betreft is meer aandacht voor het nieuwe sociale contract, zoals Omtzigt dat in zijn boek met die titel omschrijft, daarvoor noodzakelijk. “Pieter is zichtbaar, weet wat er speelt en neemt dat mee naar Den Haag. We moeten naast inwoners staan, problemen oplossen.”
De Enschedese afdeling van het CDA houdt zich bewust afzijdig van de onrust binnen de partij. Partijprominenten uit het Enschedese stellen zich zeer betrokken te voelen, maar niet alle aandacht te willen vestigen op de afdeling in de woonplaats van de meest besproken CDA’er van de afgelopen tijd, Pieter Omtzigt.
Vanavond maakt het kabinet, mede naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws, de notulen van de ministerraad openbaar over alles wat er rondom die Toeslagenaffaire speelde. Dat is zeer uitzonderlijk. Notulen van de ministerraad zijn in beginsel geheim zodat bewindslieden in alle vrijheid met elkaar van gedachten kunnen wisselen.