Burhan Carlak is trots op zijn binnenstad, maar zoekt altijd naar verbeterpunten. Het raadslid van BurgerBelangen Hengelo stelde in het verleden al het ontbreken van openbare toiletten, watertappunten en een algemeen te gebruiken fietspomp aan de kaak, nu zet hij in op de strijd tegen kauwgomvervuiling. Hij stelde er deze week vragen over aan het college van B en W en was donderdag 22 april te gast bij 1Twente Vandaag: “Kauwgom op straat is geen gezicht én het is dodelijk voor vogels.”
De reden dat hij juist nú vragen over dit onderwerp aan het college van B en W heeft gesteld, is dat Hengelo zich opmaakt voor de grootste aanpassing van het stadsbeeld in decennia: vanaf eind dit jaar gaat het marktplein op de schop. “Het moet een prachtig plein worden, maar dan moet je wel zorgen dat het ook mooi blijft. Ik zeg altijd: wat niet schoon is, kun je niet versieren.”
Carlak stelt vragen aan het college, maar tegelijkertijd is het een open brief aan de Hengeloërs: “Ik wil een breed debat op gang brengen over zwerfvuil en dan met name kauwgom. Let er maar eens op: het ligt echt overal! Als je het op straat gooit, kan het wel 25 jaar duren voor het op natuurlijke wijze is afgebroken.”
Het raadslid wil geen hoofdschuldigen aanwijzen, maar vermoedt dat een groot deel afkomstig is van jongeren. “Daarom wil ik scholen als ROC van Twente erbij betrekken, maar ook de ouders. Het is een kwestie van bewustwording en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Instanties als stichting Nederland Schoon zouden de scholen en de gemeente Hengelo kunnen adviseren hoe ze het moeten aanpakken en waar te beginnen.”
Een rondgang van 1Twente door de stad laat zien dat de meeste kauwgom wordt aangetroffen rond vuilnisbakken. Is dat niet vreemd? Carlak: “Op het eerste gezicht misschien wel, maar het heeft te maken met mensen die wél de intentie hebben om het weg te gooien, maar gewoon niet goed genoeg mikken. Of het blijft plakken aan je vingers, waardoor het geen snelheid krijgt. Vaak ook proberen ze al fietsend te gooien. Dat maakt het nog moeilijker. Het ergste is dat ze vervolgens te lui zijn om het alsnog op te pakken en in de bak te gooien.”
Als een campagne niet werkt, kan er altijd gehandhaafd en beboet worden, weet Carlak: “Veel mensen beseffen dat waarschijnlijk niet, maar op het weggooien van kauwgom op straat staat ook een boete.”