Schalke'04 speelde precies dertig jaar onafgebroken in de Bundesliga. Dit jaar komt er een einde aan die reeks; de verloren uitwedstrijd (1-0) afgelopen dinsdag tegen Arminia Bielefeld betekende de vierde degradatie in het bestaan van de club uit Gelsenkirchen. Die pijn voelen ze niet alleen in het Ruhrgebied, ook in Enschede en omgeving wonen Schalkefans. Henny ten Vergert is één van hen. Hij vond woensdag 21 april troost bij Niels Veurink, presentator van 1Twente Vandaag.
Het zat er al even aan te komen, maar desondanks deed het pijn bij Ten Vergert, voorzitter van de fanclub Blau und Weiss Enschede: "Ik kan inderdaad niet zeggen dat het uitstekend met me gaat. Gisteravond na afloop van de wedstrijd was er berusting. Je zag het natuurlijk al aankomen. Maar toen ik vanmorgen alle berichtgeving las, drong het wel even tot me door. Wat is er godsnaam gebeurd met deze prachtige club!? De boel is helemaal in elkaar gesodemieterd door wanbeleid en slechte aankopen. De voorzitter, de financiële man, de pr-man, die zijn allemaal weg. Of ik hen verantwoordelijk acht? De hoofschuldigen zijn de elf leden van de Raad van Commissarissen. Die hebben alleen maar 'ja' geknikt. Dit had niet hoeven gebeuren, als zij hadden opgelet."
Henny ten Vergert is een echte 'Schalker'. Met FC Twente heeft hij minder. "De sfeer daar is onbeschrijfelijk. 62.000 mensen zitten er in coronavrije tijden in het stadion. Allemaal gehuld in blauw-wit en je wordt direct opgenomen in de familie. Je hoort er meteen bij." Dat is bij FC Twente net ietsje minder, vindt Ten Vergert. Wél is hij vol lof over de wederzijdse supporters: "Toen FC Twente degradeerde stak Schalke de Enschedeërs op allerlei manieren een hart onder de riem en nu is het omgekeerd: Vak P hangt spandoeken op in de Grolsch Veste om Schalke te steunen."
Al 25 jaar gaan Ten Vergert en de andere fanclubleden met een volle bus naar de thuiswedstrijden van Schalke toe, dit jaar zag hij alles op tv. En het beviel hem allerminst, met afgelopen dinsdag als triest dieptepunt: "Ze moesten de allerlaatste strohalm grijpen. Dan verwacht je dat de spelers de mouwen opstropen en er voor gaan, toch? Dat gebeurde dus niet. Een aantal spelers begrijpt niet wat het betekent dat je zo'n shirt aan mág hebben. Jongens die 4, 5 of 6 miljoen euro per jaar verdienen en niet weten wat Schalke betekent voor ons fans." Hij lacht: "Soms denk ik dat ik zelf nog beter op dat veld had kunnen staan. Dan was er in elk geval meer inspiratie geweest."
Henny ten Vergert verwacht dat Schalke de weg omhoog wel weer zal vinden, maar eerst moet er een schuld van 240 miljoen euro worden weggewerkt. "We moeten van de duurdere spelers met langjarige contracten af en op zoek naar jong, niet te duur talent. Ik ben allang blij dat de grote sponsoren Gazprom en Veltins aan de club verbonden blijven." Als je die ook was kwijtgeraakt, was het leed niet te overzien geweest, wil hij maar zeggen.