Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oprichter SP Hengelo 'Rooie Jan' Heerdink (73) overleden

Jan heerdink
Oer-SP'er Jan Heerdink is afgelopen weekend op 73-jarige leeftijd overleden aan kanker.
Beeld: SP Hengelo

Oer-SP'er Jan Heerdink is afgelopen weekend op 73-jarige leeftijd overleden. Volgens Vincent Mulder, voorzitter van de SP Hengelo, heeft Heerdink erg veel betekend voor de partij. Zelfs ná zijn dood nog: "Ik krijg net bericht dat hij z'n bezittingen nalaat aan de partij. Jan heeft zichzelf altijd weggecijferd voor anderen." Heerdink overleed zondag in een hospice in Hengelo aan kanker.

'Rooie Jan'

'Oprecht geïnteresseerd in de mensen en in de maatschappelijke verhoudingen stond zijn hele leven in het teken van de gezamenlijke strijd voor een betere, socialistische wereld. Voor de SP was 'Rooie Jan' de verbinder in het contact met de leden en met de bewoners van de stad.' Dat is de tekst waarmee de SP in een advertentie in Tubantia Heerdink herdenkt. Op social media gaat de advertentie vergezeld van deze regels: 'Onze Jan Heerdink is overleden, onze kameraad in de strijd voor een betere wereld. Voor zijn levenslange inzet zal hij altijd in onze herinnering blijven.'

icon_main_info_white_glyph

Vanmiddag in 1Twente Vandaag

Vanmiddag om 16.00 uur is voorzitter Vincent Mulder van de SP Hengelo aanwezig in 1Twente Vandaag om terug te blikken op het bijzondere leven van Heerdink.

Vietnamoorlog

Samen met Jean Rouwet richtte Heerdink in 1972 de SP Hengelo op, maar daarvoor was hij al actief bij een voorloper van de partij in Twente. De in Delden geboren Heerdink protesteerde in de jaren zestig al tegen de Vietnamoorlog en demonstreerde in 1993 tegen de WAO-plannen van het derde kabinet Lubbers, ook bekend als 'Lubbers-Kok'.

Kok lubbers heerdink crop
Jan Heerdink protesteerde in 1993 tegen de WAO-plannen van het derde kabinet Lubbers, ook bekend als 'Lubbers-Kok'. Hier loopt hij achter de beide politici
Beeld: SP Hengelo

Hollandsche Signaalapparaten

Heerdink begon met werken bij Hollandsche Signaalapparaten (nu Thales) en werkte daarna dertig jaar voor Stork, waar hij ook in de ondernemingsraad zat. Vincent Mulder: "Hij moest uiteindelijk weg bij Stork vanwege zijn linkse activiteiten. Ze vonde hem te lastig. Hij heeft de laatste jaren van z'n werkzame leven bij Morssinkhof Beton gewerkt."

In 2012 kreeg Jan Heerdink de Zilveren Tomaat, een onderscheiding van de SP voor buitengewone verdiensten, uitgereikt door Tweede Kamerlid Sadet Karabulut.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.