De meeste standhouders op de Hengelose markt zijn blij dat het marktplein eindelijk op de schop gaat, maar er zijn ook zorgen: is er straks nog wel genoeg plek voor alle kramen?
Twee keer per week is er warenmarkt in Hengelo. Het is een échte publiekstrekker. Veel mensen van binnen en buiten de stad komen er op woensdag en zaterdag om inkopen te doen, maar een groot plein vol met marktkramen is straks verleden tijd. Op het middengedeelte van het plein komt straks een soort park met een enorme vijver en veel groen. De markt wordt gesitueerd om het plein heen, in een vierkante vorm, is het idee.
“Voor de marktkooplieden betekent het dat ze met de ruggen tegen elkaar staan. De één kijkt naar de tuin, de ander naar een winkel. Je krijgt een langgerektere markt,” zegt marktmeester Annet ten Hoopen. Zelf is de marktmeester tevreden hoe het plein straks opnieuw wordt ingericht. “Als je het geheel ziet, dan komt het er heel erg mooi uit te zien.”
Onder de marktkooplieden zelf zijn de meningen echter verdeeld. Ook is er onzekerheid of iedereen wel een goeie plek krijgt. “We krijgen een soort lintmarkt eromheen, dat kan heel gezellig zijn, maar ik denk dat er weinig ruimte voor de marktkramen overblijft. Het is voor de markt gezelliger om op een plein te staan”, aldus een onderneemster.
Ook Willy Hesselink, die al decennia met zijn eieren op de markt staat, is bang dat er straks geen ruimte meer voor de kramen is. “Wat mij verbaast is dat de ruimte waar al het groen komt vrij groot is en dat aan de zijkanten om het groen heen relatief weinig ruimte is.” Hij wijst ook op de hulpdiensten, zoals de brandweer, die overal langs moet kunnen. “Daar doen ze altijd vrij moeilijk over. Als er straks een dubbele rij komt, dan is er bij een calamiteit geen plaats.”
Marktmeester Annet ten Hoopen begrijpt de zorgen die leven bij de ondernemers. “Je zit wel aan hun boterham.” Gesprekken met de Hengelose marktbond over de definitieve vorm van de warenmarkt zijn nog in volle gang . Als er meer duidelijkheid is over de nieuwe opzet van de markt, dan worden de ondernemers zelf ook nog betrokken. “We gaan de marktkooplieden dan allemaal uitnodigen. Zij kunnen dan zeggen wat ze ervan vinden en hoe ze willen gaan staan.”