Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijentelling: 'Van alleen een maisveld kan een bij niet leven'

Dit weekend zoomen deskundigen en liefhebbers weer in op de bij en de hommel in al hun verschijningsvormen. Met de Nationale Bijentelling willen experts een beeld krijgen over hoe het gesteld is met de Nederlandse bijenpopulatie. Imker Philip Winkelhorst van stadsimkerij Hengelo weet alles van deze diertjes en vertelde erover in 1Twente Vandaag: "Van alleen een maisveld kan een bij niet leven."

358 soorten bijen

Dit weekend wordt er flink gespeurd in de Nederlandse tuinen. Toch kan het knap lastig zijn om de juiste bijensoort te identificeren. Er komen maar liefst 358 soorten bijen voor in Nederland. "De mannetjes en de vrouwtjes verschillen ook nog eens van elkaar. Dus je hebt eigenlijk te maken met zes- tot zevenhonderd verschillend uitziende bijen. Van deze soorten is er maar één honingbij", zegt de imker. De andere 357 soorten zijn wilde bijen, die veelal solitair leven. De drie voornaamste groepen zijn volgens Winkelhorst de houtbij, de metselbij en de zandbij. Van de 358 soorten bijen worden er 188 soorten bedreigd.

“Je moet zo dicht mogelijk bij de bloemen zijn, want op een parkeerautomaat zul je ze niet tegenkomen”

Bijenpopulatie

De Nationale Bijentelling wordt dit weekend gehouden. Mensen gaan gedurende een half uur het aantal bijen in hun tuin of op hun balkon tellen. Zij noteren de soorten die zij aantreffen en geven dit door op de website van de Nationale Bijentelling. Vorig jaar werden er 136.000 bijen geteld.

Het tellen van de bijen kan dus in de tuin, op het balkon of in het park. "Je moet zo dicht mogelijk bij de bloemen zijn, want op een parkeerautomaat zul je ze niet tegenkomen", zegt de imker. Aan de hand van de gegevens kunnen biologen een inschatting maken over hoe het met de bijenpopulatie gaat.

'Gaat niet goed met de wilde bij'

Als men aan bijen denkt, wordt er vooral gedacht aan de honingbij. Zij leven in volkeren samen met een koningin. "Honingbijen komen niet in het wild voor in Nederland. Het zijn eigenlijk huis- en landbouwdieren die bij mensen en imkers horen." Met de honingbijen gaat het best goed, met de vele wilde bijen gaat het een stuk slechter. Dit heeft vooral te maken met de teruggang in biodiversiteit. Winkelhorst: "Het platteland is vanwege de landbouw zo ingericht dat er alleen maar een monoculturen zijn ontstaan. Een landschap waar maar één soort plant staat. Van alleen een maisveld kan een bij niet leven, maar van een kruidig bloemenveld juist wel", zegt Winkelhorst.

icon_main_info_white_glyph

Nationale Bijentelling

Op de website van de Nationale Bijentelling kun je een telformulier en een herkenningsgids downloaden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.