Verkeer
Stuur appje
Zoek

Corona-ontspanning in Twente onzeker

Testlocatie België Ernst Bergboer
Testlocatie
Beeld: Ernst Bergboer

In de voorbije weken ging het relatief goed, afgemeten aan coronacijfers. Maar de regio is hard bezig de koppositie te verliezen aan het landelijke peloton. Het spant erom of er versoepelingen in zitten, volgende week. Dat was vanmiddag de belangrijkste boodschap van de Veiligheidsregio.

De route naar versoepelingen werd dinsdagavond uitgestippeld door het kabinet. Of die er daadwerkelijk komen en in welk tempo, blijft volledig afhankelijk van de vraag of en in welke mate covid zijn grip op ons deel van de wereld zal gaan verliezen. In Twente is dat vooralsnog niet het geval. Integendeel.

Cijfers

Het aantal besmettingen in de regio is met ruim een kwart gestegen ten opzichte van vorige week. Nog altijd ligt dat aantal onder het landelijk gemiddelde, maar niet meer heel veel Datzelfde geldt voor de andere belangrijkste cijfers op basis waarvan het RIVM en de regering sturen.

icon_main_info_white_glyph

De belangrijkste cijfers op een rijtje

Aantal nieuwe besmettingen: 1411 (vorige week: 1120)
Aantal besmette inwoners op de 100.000: 224 (landelijk: 289)
Vindpercentage: 9,5% (landelijk: 9,6%)
R-waarde: 0,98 (landelijk cijfer)

Het vindpercentage geeft weer hoe vaak een coronatest een positieve uitslag oplevert.

De R-waarde geeft aan hoeveel anderen gemiddeld worden besmet door iemand die corona heeft. De hier weergegeven waarde moet naar boven worden bijgesteld, meldde het RIVM vanmiddag aan de Tweede Kamer. De feitelijke waarde ligt boven de 1. Dat betekent dat iedereen die besmet is op dit moment meer dan 1 andere persoon besmet.

Versoepelingen op de tocht

Die stijging houdt - zo schatte GGD-directeur Samantha Dinsbach in - nog wel even aan. Daarmee is het “heel spannend” of geplande versoepelingen volgende week kunnen. Overigens wordt die keuze voor het hele land gemaakt, niet per regio.

Vooral onder jongeren van 10 tot 19 jaar zijn valt een stijging in aantallen besmettingen te zien. Die was deels voorzien met de heropening van scholen, maar daarmee is niet alles verklaard, zo werd vanmiddag gesteld. De meeste besmettingen vinden nog steeds thuis plaats niet elders, op school bijvoorbeeld.

Testbereidheid in Twente lager

Opvallend is verder dat in Twente de bereidheid om je te laten testen relatief laag is. Tien procent lager dan landelijk het geval is. Dat uit zich onder meer in een vandaag aangekondigde boycot van FC-Twente-supporters, die of met zijn allen of niet naar voetbalwedstrijden willen. Eenzelfde signaal klonk vandaag in 1Twente Vandaag met betrekking tot het aantal bezoekers van proef-evenementen in het Wilmink. Ook daar blijven de bezoekersaantallen achter bij de capaciteit.

Dinsbach deed een oproep om eventuele zorg voor een testsamenleving niet te verwarren met zorg voor elkaar. “De vraag of je zoiets als een testsamenleving wil, is een ethische vraag. Daar gaan wij niet over en het is ook iets anders dan met een test zekerheid krijgen of je besmettelijk bent of niet.” Wat haar betreft gaat het om dat laatste.

Zelf testen

Zelftesten, zoals die nu bij apothekers in de schappen liggen, zijn geschikt als preventie. Ook als je geen klachten hebt, kun je zo’n test doen. Dat kan niet bij GGD-testlocaties. Met zo’n zelftest ben je er mogelijk vroeg bij. Maar ze zijn geen vrijbrief om de maatregelen niet meer in acht te nemen, stelt de vVeiligheidsregio. Wie een zelftest heeft gedaan, doet er goed aan om een eventuele positieve uitslag te laten verifiëren bij een GGD testlocatie. Pas dan heb je zekerheid, stelde de directeur.

Er zijn niet gevalideerde zelftesten in omloop. De Veiligheidsregio riep ondernemers op daar alert op te zijn. Consumenten kunnen in elk geval terecht op de site van de rijksoverheid, waar een lijst met goedgekeurde tests te vinden is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.