Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gratis uitproberen: speed pedelec, e-bike of e-bakfiets

Enschede Fietsstad wil meer mensen op de fiets zien. Enschedeërs kunnen daarom vanaf afgelopen week een elektrische bakfiets, e-bike of speed pedelec gratis uitproberen. De uitprobeerweken moet ervoor zorgen dat Enschedeërs kennis maken met een ander vervoersmiddel dan de auto.

Uitproberen is effectief

Iedereen heeft wel eens op een fiets gezeten, maar Enschede Fietsstad gaat een stap verder. “We zijn op zoek naar mensen die zulke fietsen willen gebruiken in hun dagelijkse leven. Het uitproberen van dingen blijkt erg effectief te zijn”, verklaart Benjamin Groenewolt, projectleider Enschede Fietsstad.

Bakfiets

Inmiddels gaan de elektrische bakfietsen als warme broodjes over de toonbank, meldt hij in het programma 1Twente Vandaag. “Kinderen in de bakfiets naar school brengen, kan natuurlijk net zo goed als met een auto”, merkt de projectleider op.

Schermafbeelding 2021 04 14 om 21 30 29
Projectleider Enschede Fietsstad Benjamin Groenewolt wil nog meer Enschedeërs bewegen de fiets te nemen.
Beeld: Still 1Twente Vandaag

Fietspromotie

Hij hoopt ook dat de Enschedeërs de e-bike en de speedpedelec willen proberen. Een e-bike voor de langere afstanden zonder je in het zweet te werken en de speedpedelec die snelheden rond de 45 kilometer per uur kan halen voor nog grotere afstanden. De fietspromotie van de gemeente lijkt overigens vruchten af te werpen. Vorig jaar werden in de stad 44 procent van de korte ritten (korter dan 7,5 kilometer) op de fiets afgelegd, een stijging van tien procent met het jaar daarvoor.

Geïnteresseerd? Aanmelden en voor informatie: enschedefietsstad.nl

Alleen rechtsaf

Om de fietsers nog meer in de watten te leggen, wordt onderzocht hoe de fietsers veiliger de singels kunnen oversteken en tegelijkertijd hoe de doorstroming op de rondweg beter kan. Het ziet er naar uit dat automobilisten niet meer linksaf mogen slaan bij de oversteekplaatsen op de singel die aansluiten op de doorfietsroutes naar het centrum. “Als we dat doen, blijft het verkeer beter stromen en kunnen fietsers veiliger oversteken. Natuurlijk doen we dat niet op de grote kruisingen als de Deurningerstraat met de singel”, aldus Groenewolt.

Fietsviaduct

Het fietsbeleid is erop gericht dat er veilig en snel doorgefietst kan worden. Zo weinig mogelijk obstakels, is het credo. Misschien is dat beleid wel het meest zichtbaar op de Fietssnelweg, de F35. De wegenbouwers gaan al heel snel aan de slag met het deel van de F35 van de Lambertus Buddestraat naar Station en Molenstraat.

Momenteel wordt de aanleg aanbesteed en dat betekent dat een uitvoerder wordt gezocht die een fietsviaduct over de Lambertus Buddestraat bouwt en de fietsweg op hoogte langs en op de spoordijk aanlegt richting fietsenstalling van het station.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.