De ingrediënten. Een moskeeplan dat in de prullenbak ligt. Burgerbelangen Enschede BBE die het plan wegstemde. Coalitiegenoot D66 die de komst van de moskee toejuicht en een Turkse gemeenschap die na tien jaar gesteggel over de nieuwbouw in de kou staat. “Ik heb geen oplossing”, zegt fractievoorzitter Marc Teutelink van BBE. “Je moet hoop houden voor de gemeenschap, maar onze bezwaren blijven overeind.”
Die bezwaren zijn precies de reden dat het moskeebestuur onlangs naar de Raad van State stapte om de gemeenteraad terug te fluiten. Het bestuur vindt de motivatie van onder andere de BBE zo dun dat de gang naar de rechter is gezet.
BBE heeft veel moeite met de verkeersafwikkeling in het gebied en de parkeerdruk als er een gebouw komt waar 1500 mensen in kunnen. Eigenlijk, maakt Teutelink duidelijk, vinden de gemeenteraadsleden van zijn partij dat zo’n gebouw niet past op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat. “Je hebt een gebouw voor 1500 man. Ik vraag me af of dat wel acceptabel is. Is het niet te groot. Past het dan wel in de buurt”, vraagt Teutelink zich af die vreest voor te veel verkeersbewegingen en parkeeroverlast in de buurt.
Met die opmerkingen verwijst Teutelink behalve het moskeeplan ook het onderzoek van het gerenommeerde verkeerskundig adviesbureau Goudappel Coffeng naar de prullenbak. Dat bureau onderzocht in opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders de verkeersafwikkeling en parkeerdruk op de Kuipersdijk en omgeving in geval de moskee gebouwd zou worden. Geen probleem, constateerden de onderzoekers van Goudappel Coffeng.
Dat bureau werd in stelling gebracht om gedegen onderzoek te doen naar de verkeersbewegingen, omdat de Raad van State een eerder bestemmingsplan vanwege de zwakke onderbouwing had afgewezen. Dat gebeurde nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan, dat de bouw van de moskee mogelijk maakte, in 2107 had goedgekeurd. Teutelink: “Het was geen slecht onderzoek, hun conclusies waren anders. We hanteren andere aannames.”
Coalitiegenoot D66 zegt het tegenovergestelde: “De moskee past prima op die plek”, aldus fractievoorzitter Gertjan Tillema. “We werken eraan mee. Ja, die onderzoeken van het verkeersadviesbureau zijn goed. Er is geen bezwaar om daar de moskee te bouwen.”
Tillema wijst op de berekeningen in het onderzoek die uitgingen van het maximale gebruik van het gebouw. “Bij elke ontwikkeling in de stad gebruiken we overal dit soort systematieken. Wat wil BBE dan?” De fractievoorzitter van D66 ziet de bouw van de moskee als een heel mooie ontwikkeling. “Dit maakt ons een mooie diverse stad.” Hij vindt dat het laatste woord er nog lang niet over gezegd. “Dat gebeurt pas als die er staat.”
Aan de andere kant staan Teutelink en zijn partij. "Er is niemand die het de Turkse gemeenschap niet gunt. We moeten in gesprek blijven, hoop houden voor de gemeenschap, maar ik heb geen oplossing. Het verweer van ons blijft overeind.”
Tillema: “Het is pijnlijk en zuur dat die groep in de kou is gezet. De gemeenteraad heeft in dit traject al twee keer ja gezegd tegen dit plan, ja gezegd tegen de koopovereenkomst en nou ligt er een beter bestemmingsplan dan ooit en dan stemmen we ’t af.”