Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder over kamertjesverhuur: 'We gaan handhaven en opruimen'

Verloedering, overlast, waardevermindering en het verdwijnen van sociale samenhang. Het zijn zomaar termen uit rapporten en opmerkingen van omwonenden over kamerverhuur. Enschede heeft 2000 panden die op zo’n manier worden gebruikt, de schatting is dat er daarvan 375 illegaal en 300 niet brandveilig zijn. De gemeente bereidt een grote schoonmaakactie voor: “we gaan handhaven en opruimen”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat.

Er wordt veel geklaagd. “De balans is zoek”, weet ook de wethouder. “Neem een wijk als Twekkelerveld. Daar worden huizen opgekocht en verkaveld. Zo wordt een huis in die wijk, waar anders een gezin in kan wonen, een verdienmodel.”

Twekkelerveld

Twekkelerveld is een van de wijken waar niet gereguleerde kamertjesverhuur tot concentraties en dus ongewenste situaties leidt. Dat wil weer niet per se zeggen, dat al die woningen illegale worden verhuurd. Diepemaat is nu juist bezig om een overzicht te krijgen van alle legale verhuurpanden in de stad en die letterlijk op een kaart te zetten. Want als je die weet, kom je er ook gauw achter waar de illegale verhuurders zitten.

Spreiding

Kamerverhuur is niet alleen maar rampspoed en ellende, benadrukt de wethouder. “We hebben in de stad ook gewoon kwalitatief goede kamers nodig voor mensen met een krappe beurs, studenten en arbeidsmigranten. Van negentig procent hebben we geen last. We moeten zorgen voor een betere spreiding.”

Legaliseren

De woningeigenaren die kamers legaal dan wel illegaal verhuren zijn moeilijk onder een noemer te vangen. “Soms zijn het mensen die een vastgoedobject hebben en daarmee bijverdienen, ook ouders van studenten bewegen zich op die markt en dan heb je nog de grootbezitters van vastgoed, de investeerders”, somt Diepemaat op.

Die hebben allemaal een vergunning nodig van de gemeente of hun panden moeten voor 2016 al in gebruik zijn geweest als verhuurobject. De gemeente besloot om voor die panden een generaal pardon uit te vaardigen en die allemaal te legaliseren.

Kaart

De situatie moet nu in beeld worden gebracht. De gemeente is druk doende alle plekken in de stad waar sprake is van kamerverhuur op een overzichtskaart te zetten. “De lijst is gemaakt, iedereen kan die kaart bekijken. We vragen aan de eigenaren of hun pand op de kaart staat. Als je legaal kamerverhuur doet en je staat er niet op, neem dan even contact op.” De eigenaren hebben nog tot 1 augustus om te reageren.

Schermafbeelding 2021 04 13 om 15 28 20
De kaart met de legale kamerverhuuradressen.
Beeld: Gemeente Enschede

Tippen

De kaart helpt bij het handhaven en opruimen van ongewenste situaties. Van al die stipjes op de definitieve kaart is vastgesteld dat het om legale kamerverhuur gaat. “Dit wordt onze basisadministratie. Kamerverhuurders die hier niet op staan zijn per definitie illegaal.”

Diepemaat hoopt in dat geval op buurtbewoners die de gemeente tippen over illegaal gedrag. “We kunnen zelf onmogelijk alle straten door om controles uit te voeren.”

“Kamerverhuurders die niet op de kaart staan, zijn per definitie illegaal”

Rem erop

Op dit moment staat de rem erop. Er worden geen nieuwe vergunningen uitgegeven alvorens het overzicht goed op orde is. Dat betekent ook dat er na augustus handhavingstrajecten komen en dat is een zaak van lange adem. “We geven bij illegale verhuur een fatsoenlijke termijn om het huis in oude staat te herstellen en voor de bewoners een andere plek te zoeken. Dat gaan we doen in overleg met de woningcorporaties.”

De overzichtskaart is te vinden op www.enschede.nl/legalekamerverhuur

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.