De Hengelose raad wordt vanavond bijgepraat over een nieuw regionaal beleidsplan om dak- en thuisloosheid tegen te gaan. Vanuit centrumgemeente Enschede is er een regionaal actieplan opgesteld voor acht Twentse gemeenten. Er zit druk achter, want de gemeentes moeten van het Rijk op 1 januari 2022 de plannen op orde hebben. Op initiatief van het Hengelose ChristenUnie-raadslid Susanne van den Beukel wordt er dinsdagavond gesproken over het actieplan tijdens een politieke markt. Ze was te gast bij 1Twente Vandaag.
De cijfers liegen er niet om; Nederland telt ongeveer 36.000 daklozen, waarvan 40% jongeren zijn. Hoeveel daklozen er in Hengelo zijn, is niet bekend. “Dit is ook een van de vragen die ik heb. Hoe is de situatie in Hengelo?”, vraagt het CU-raadslid zich af. In 2019 is er een landelijk actieprogramma opgestart voor dakloze jongeren en vorig jaar werd daar nog een actieplan aan toegevoegd voor volwassen dak- en thuislozen. Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de zogenaamde ‘centrumgemeentes’, die samen met andere gemeenten een eigen regionaal plan opstellen.
Enschede is de centrumgemeente voor Twente en heeft een regierol in het opzetten van nieuw beleid. Dit doet de textielstad samen met de regiogemeenten Hengelo, Haaksbergen en Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Oldenzaal en Losser. Het geld komt er alleen als ook de gestelde doelen worden gehaald. De gemeenten moeten iets doen aan preventie, aan de opvang en de huisvesting, inclusief begeleiding. Denk hierbij aan voorlichting op scholen en het actief benaderen van daklozen, het realiseren van opvanglocaties en nieuwe woonvormen met begeleiding.
Van den Beukel: “Het dak- en thuislooszijn staat niet op zich zelf. Kijk ook richting het armoede- en schuldenbeleid, want hoe pak je dat integraal aan?” Volgens het raadslid moet er meer worden gewerkt met zogenaamde ‘vindplaatsen’, plekken waar daklozen te vinden zijn en ze hier ook actief benaderen. Ook zorgt het woningtekort in Nederland voor problemen. “Dit is ook een van de cruciale vragen die wij hebben, want je hebt bijvoorbeeld een Fins model. Bij dat model worden concrete afspraken gemaakt met woningcorporaties met betrekking tot tijdelijke opvang.” Volgens het raadslid is het goed mensen die dreigen dakloos te worden, tijdelijk onderdak te bieden in een woning van een wooncorporatie. "Maar met de huidige woningnood gaat dit nog een hele klus worden", aldus het raadslid.
Dinsdagavond wordt de Hengelose raad bijgepraat over het plan tijdens een politieke markt.