Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw coronadashboard toont opvallende verschillen tussen Nederland en Duitsland

Een nieuw coronadashboard moet inzicht geven in het virusverloop in specifiek de Nederlands-Duitse grensregio. De website toont het aantal positief geteste gevallen in de gemeenten aan Nederlandse kant en in de Kreise aan Duitse kant van de grens. Die cijfers zijn alleen maar belangrijker geworden, nu Nederland door Duitsland is aangewezen als ‘hoogincidentgebied’.

Het grensregio-coronadashboard is een initiatief van provincie Overijssel, samen met Gelderland en Limburg. Initiatiefnemer Raimon Reuter is vertegenwoordiger van provincie Overijssel in Duitsland en legt uit: “Het is vooral een informatietool, voor grensbewoners en pendelaars. Er waren wel dashboards die tot aan de grens gaan, maar er was geen grensoverschrijdend inzicht. Dat is hiermee opgelost.”

Coronadashboard grensregio nl de
Hoe donkerder, hoe meer positieve gevallen per 100.000 inwoners in 7 dagen
Beeld: Screenshot coronadashboard grensregio

Donkere grens

Wie naar het dashboard kijkt, ziet meteen een opvallend verschijnsel op de getoonde kaart: vrijwel alle gemeenten aan Nederlandse kant van de grens kleuren een stuk donkerder dan de aangrenzende Kreise aan de Duitse kant. Hoe donkerder een gebied, hoe meer positieve gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 7 dagen. Kortom, er zijn langs de gehele grens, van noord tot zuid, relatief meer gevallen aan de Nederlandse kant.

“Naar dat verschil is al veel onderzoek gedaan”

Ter vergelijking: Enschede kent volgens het dashboard 152 positieve testen op 100.000 inwoners in de laatste 7 dagen, waar dat er voor naastliggend Kreis Borken maar 96 zijn. En dat geldt voor bijna alle grensgebieden. Is de Nederlander dan zoveel slechter in naleven van maatregelen of zijn de maatregelen daar strenger? Of test Nederland meer? Is Nederland dichtbevolkter, waardoor we dichter op elkaar leven? Reuter durft niet te zeggen hoe het komt: “Daar is al veel onderzoek naar gedaan, dat laat ik aan de wetenschappers.”

Verschil in aanpak

De Overijssel-vertegenwoordiger deelt wel een inzicht in het verschil in aanpak tussen beide landen. “In Duitsland wordt nu federaal, dus vanuit Berlijn en Angela Merkel, geprobeerd om twee tot drie weken in een harde lockdown te gaan.” Dat is een contrast met Nederland, waar juist wordt gezinspeeld op versoepelingen terwijl er relatief meer coronagevallen zijn. “Er wordt door Duitsland iets anders gekeken naar Nederland dan andersom.”

““Dan is Duitsland ook heel Duits””

“En dan is Duitsland ook heel Duits”, zegt de van oorsprong Duitse Reuter. “De drempelwaarde is daar 200 gevallen op 100.000 inwoners in 7 dagen. Ga je daar overheen, dan word je voor Duitsland een hoogrisico-gebied. Dat geldt nu voor Nederland, net als bijvoorbeeld Polen en Frankrijk. Dus worden maatregelen genomen.”

Brandbrief

Voor grensbewoners en pendelaars betekent het sinds afgelopen week een harde en dure eis aan Duitse kant: wie naar de oosterburen wil, moet een actuele negatieve test kunnen tonen. De Nederlandse grensregio’s stuurden daarover al een brandbrief naar minister Grapperhaus, die volgens hen met Berlijn in gesprek moet om de maatregel te versoepelen. Of dat helpt? “Kijk naar de overplaatsing van patiënten naar Duitsland. We zijn heel goed door het afgelopen jaar gekomen. Het helpt altijd als je met de Duitsers in gesprek gaat.”

Schermafbeelding 2021 04 08 om 20 34 24
Lees ook
Twente stuurt brandbrief over verplichte test aan Duitse grens

Het grensregio-coronadashboard is te vinden op https://www.grenspostdusseldorf.nl/coronadashboard/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.