Ruud Rutten, bestuurder van Tactus Verslavingszorg, vindt het jammer dat de buurt niet wil meewerken aan de komst van een woonvoorziening voor verslaafden langs de Deldenerstraat in Hengelo. Rutten: "Vergelijk ons met de brandweer, die verweten wordt dat er brand is. Mensen zien de brandweer en zien de brand en leggen dan zo'n soort verband, maar wij zijn juist van het blussen. Net als de brandweer." Rutten was woensdag 8 april te gast bij 1Twente Vandaag om te vertellen dat de angst grotendeels ongegrond is.
De Tactusbestuurder maakt het vaker mee dat omwonenden van zo'n aangewezen plek in verweer komen: "Die geluiden, ik ken niet anders. En dan is hier nog niet eens sprake van een plek middenin een woonwijk of in het centrum, waar we dit soort opvanglocaties meestal situeren." Het beleid van Tactus is inderdaad gericht op het onderbrengen van verslaafden middenin in de samenleving, legt Rutten uit: "Hoe normaler de omgeving, hoe beter zo'n voorziening functioneert. De meeste mensen die er wonen, komen uit de plaats zelf en zijn gebaat bij deze zorg in de buurt van hun familie en vrienden."
In Hengelo kon Tactus geen locatie vinden in een woonwijk of in het centrum, maar Rutten is blij met een plek op het Gezondheidspark: "Hier zit je toch nog relatief dicht bij de stad, je zit op het Gezondheidspark met meerdere gezondheidsinstellingen én je hebt ook te maken met 'gewone' buren. Daarom is dit een prima alternatief."
De omwonenden denken daar anders over en bestoken de gemeente nu met bezwaren via de mail en spuien op social media hun gal. Mede daarom willen Tactus en gemeente best kijken naar een alternatieve plek op het park. Rutten: "In Nederland kunnen burgers dit soort zaken jarenlang tegenhouden, maar de wachtlijst is inmiddels dermate opgelopen (in Twente staan er zo'n 60 verslaafden op, red.) dat we niet te lang kunnen wachten. Als een alternatieve plek minder weerstand oproept, moeten we daar serieus naar kijken. Maar dan moeten we daarna niet weer dat hele proces doorlopen. Dat wordt het: okay, maar híer dan wél!"
In de voorziening worden 24 mensen 24/7 begeleid. Daarnaast is er ruimte voor zo'n dertig mensen die er ambulante behandeling krijgen. Rutten: "We zullen hier Hengeloërs gaan opvangen, die als ze al overlast plegen, dat hierdoor minder zullen doen." Rutten hoopt de buurt ervan te kunnen overtuigen dat de overlast mee zal vallen. Hij weet het uit eigen, jarenlange ervaring: "In het begin moet je misschien even aan elkaar wennen, maar uiteindelijk zijn er zelden incidenten rond dit soort locaties. We nodigen mensen ook altijd uit op bestaande locaties elders. Kunnen ze met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat. Wij zijn er niet om problemen te veroorzaken, maar om ze op te lossen. Ik hoop dat de buurt ons deze kans biedt."