Aan het weer van de afgelopen dagen is geen touw aan vast te knopen. Perioden van zon worden afgewisseld met sneeuw, hagel en onweer. Een groot contrast met een week eerder, toen het maar liefst drieëntwintig graden werd. Hoe komt dit? We vroegen het aan de Hengelose meteoroloog Anita van Voorst.
De laatste keer dat het wit werd met Pasen was in 1978. Volgens Anita van Voorst, meteoroloog van wetteronline.de en weerenradar.nl ligt de oorzaak een aantal kilometers op grote hoogte in de atmosfeer. “Er bevindt zich een flinke bubbel met hoogtekou. Op vijf kilometer hoogte is het nu -42 graden Celsius. Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.” Het koufront dat boven de Benelux hangt is volgens Van Voorst op dit moment het koudste stuk lucht van de wereld. “Door een combinatie van warm zeewater en hoogtekou ontstaan er fikse buien. In de loop van de week trekt de koude lucht verder richting het zuidoosten van Europa."
Het koude weer van nu vormt een groot contrast met het weer van een week geleden. Toen liep het kwik in Twente nog op tot maar liefst drieëntwintig graden. De grote schommelingen kunnen volgens Van Voorst niet los worden gezien van de klimaatverandering. “Klimaatverandering is gewoon gaande. Vorige week kregen we te maken met een warme luchtstroom vanuit het zuiden en deze week met juist een sterke luchtstroom vanuit het hoge noorden. Die grote schommelingen wijzen op het snel veranderende klimaat.”