Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Joodse slachtoffers Holocaust krijgen gezicht dankzij verhalen

Wie door de stad loopt, heeft ze vast wel eens in het plaveisel gezien: de Stolpersteine. Deze 'struikelstenen' dragen de namen, geboortedata en plekken van overlijden van Joodse Hengeloërs, die tijdens de Holocaust zijn omgebracht. De Werkgroep Stolpersteine uit Hengelo bundelt nu de verhalen achter de namen op de stenen. Han Paus vertelde erover bij 1Twente Vandaag.

Al meer dan honderd

Hengelo telt inmiddels meer dan honderd stenen. Van een aantal van deze mensen is het verhaal opgetekend. "We hebben nu een dertigtal verhalen verzameld. De komende dagen en weken worden die toegevoegd aan de website", zegt woordvoerder Han Paus. Volgens Paus is het een heel karwei om de verhalen bij elkaar te krijgen. "Je kunt vrij goed te weten komen waar de slachtoffers destijds gewoond hebben. Maar het probleem is dat er erg veel mensen ondergedoken zaten en daarna zijn opgepakt en wat er daarna is gebeurd, is lastig te achterhalen." De informatie die de werkgroep krijgt, komt vooral uit de overlevering van bijvoorbeeld familieleden, die het verhaal vertellen en foto's en dagboeken.

'Blijf de verhalen vertellen'

Volgens Paus is het belangrijk dat de verhalen vertelt blijven worden, vooral in deze tijd: "We worden in de actualiteit ook steeds geconfronteerd met vluchtende mensen en mensen die worden vervolgd door een regime. Het is goed om aan de hand van deze verhalen daar eens over na te denken." Hengelo heeft momenteel meer dan honderd Stolpersteine. Naar verwachting loopt dit aantal de komende jaren op naar 197. En daarmee zal ook het aantal verhalen toenemen. Die verhalen zijn binnenkort allemaal te vinden op de website van de werkgroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.