Het marktplein in Hengelo wordt vanaf oktober onder handen genomen. Decennia lang hield het grote kale plein de gemoederen bezig. Wethouder Bas van Wakeren is blij dat er na zoveel jaren een definitief besluit is genomen om het marktplein grondig aan te pakken. “Drie jaar geleden trad dit college aan en kreeg ik het marktplein in mijn portefeuille. Ik heb die uitdaging aangenomen, uiteindelijk met een fantastisch resultaat.”
De meest centrale plek van Hengelo ondergaat een metamorfose en lijkt straks in niets meer op het plein dat het ooit was. “Het wordt echt een doeplein, met veel groen en water. Er komt een podium voor optredens en een rooftopbar. Het gehele plein gaat op de schop. Het moet een gezellig en aantrekkelijk plein worden, zodat mensen ook blijven hangen.”
Het marktplein werd de laatste jaren steeds meer een symbool voor wat er mis was in de stad. De recente herinrichting van het Burgemeester Jansenplein had lang niet zoveel voeten in aarde. Zo geruisloos als dat ging, zo rumoerig verliep het maken van plannen voor de markt.
“Elke Hengeloer heeft wel een mening over het marktplein,” zegt Van Wakeren. “Dan komt het ook in de politiek terecht en dan krijgt je de nodige turbulentie. Daarom hebben we ook voor een co-creatieproces gekozen, zodat iedereen zijn of haar zegje kan doen. Het is echt het plein geworden, voor en door de Hengeloërs.”
De wethouder vindt het persoonlijk ook een fantastisch plan geworden. “Alles zit er in. Het wordt echt een plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ik ben heel erg content met dit plan.”
Uit het co-creatieproces bleek dat fietsparkeren op de markt niet aantrekkelijk werd gevonden. "We zijn toen gaan kijken naar panden om de markt heen en in de directe omgeving,” zegt Van Wakeren. “We zijn ook gaan kijken naar de mogelijkheid voor een fietsenstalling ondergronds. Er komt een rooftopbar op de markt. Het zou kunnen dat de beste plek voor een fietsenstalling onder die rooftopbar is.” De ideeën voor een fietsenstalling worden nu uitgewerkt. De wethouder zegt na de vakantie terug te komen bij de gemeenteraad met een kredietvoorstel.
Nu de gemeenteraad groen licht heeft gegeven, is er geen tijd om achterover te leunen. Je zou kunnen zeggen dat het echte werk nu pas begint. Voor de schop letterlijk de grond in gaat, moet er nog veel worden geregeld. De technische voorbereidingen kunnen na het akkoord van de raad in ieder geval in gang worden gezet. “We moeten een hele strakke planning maken. Het is een complexe puzzel. Daar zijn we nu met heel veel mensen in de stad mee bezig."