Geen gezamenlijke dodenherdenking, geen bevrijdingsfeest. Het 4/5-meicomité moet die activiteiten ook dit jaar overslaan. Net als vorig jaar gooit corona roet in het eten.
Voorzitter Rachel Denneboom van het 4/5 Comité zag het natuurlijk al wel aankomen. “Vorig jaar was het veel teleurstellender. Toen waren we al heel ver met de voorbereidingen.” Toch steekt het wel, omdat het idee was om het 75-jarig bevrijdingsfeest dat toen niet door kon gaan door te schuiven naar dit jaar. “We hebben daar ook de middelen voor gekregen. Nu moeten we maar eens kijken wat we verder willen”, aldus Denneboom.
Ze ziet niets in een feestje later dit jaar. “Nee, dit hangt echt aan de data 4 en 5 mei.” Op een later tijdstip kom het comité met plannen om toch nog iets te doen. Tot die tijd roept ze de inwoners van Enschede nu al op om net als vorig jaar in het Volkspark te herdenken en de vlag de hele dag halfstok te hangen. “Het kan niet gezamenlijk, maar iedereen kan natuurlijk naar het Volkspark komen om op eigen wijze te herdenken. Vorig jaar ging dat heel goed. Je zag gedurende de dag het aantal bloemen toenemen. Dat was prachtig.”
Wat er ook gebeurt het herdenken blijft. Ze ziet dat het aantal mensen dat meedoet aan dodenherdenking toeneemt. “Het gaat meer leven bij de jeugd. Het is ook belangrijk om dat te blijven doen. Voor mij is 4 mei het herdenken van onze slachtoffers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en de conflicten daarna.”
Het bevrijdingsfeest is voor Denneboom veel breder. Ze legt een link naar de nieuwkomers die oorlogen zijn ontvlucht en nu wel degelijk iets hebben om hun vrijheid te vieren. Vijf mei is een groot goed voor heel veel Nederlanders. “Dat moet een dag van de vrijheid zijn.”
Om nou het coronaverhaal te betrekken bij bevrijdingsdag gaat de voorzitter veel te ver. “Houd op met die vergelijking. Als je dat vertelt aan mensen die oorlog hebben meegemaakt, gaat die vergelijking mank.” Ze roept de Enschedeërs ook op om gedurende de hele dag voluit te vlaggen.