Corona is nog wel even in het land. Er wordt druk gevaccineerd, testen wordt steeds makkelijker, de rijksoverheid bereidt proefevenementen voor. Dat laatste moet vanaf mei plaatsvinden. Een en ander betekent dat we nog even door moeten bijten, zo stelde de Veiligheidsregio Twente in de wekelijkse persconferentie vanmiddag.
De belangrijkste oproep betrof het Paasweekeinde. “Ga eropuit. Maar mijd drukte”, zei plaatsvervangend directeur van de GGD Twente Erik Maarsingh. “Ga ergens anders heen als het te druk is.” Hij voegde er de oproep aan toe om de eigen troep op te ruimen. “Dat begint uit de hand te lopen.”
In Twente zijn inmiddels 65 duizend ‘prikken gezet’. De kwalificatie van de Veiligheidsregio: “Dat schiet lekker op.” Het beeld dat vaccinatie helpt, blijft overeind. Vrijwel alle 75-plussers in Twente zijn gevaccineerd. Onder die bevolkingsgroep komt bijna geen corona meer voor. Deze week worden 73- en 74-jarigen uitgenodigd.
Aantal vaccinaties in Twente: 65.000
Reproductiecijfer: 1,07
(dit cijfer geeft weer hoeveel mensen er gemiddeld worden besmet door 1 besmette persoon)
Percentage resistent (gevaccineerd of corona gehad)
mannen: 16%
vrouwen: 26%
totaal: 20%
Twentenaren gaan - door de bank genomen - gedisciplineerd om met de maatregelen, zo stelt de Veiligheidsregio andermaal vast. Teken daarvan is bijvoorbeeld ook dat er nauwelijks griep in de regio voorkomt. Die discipline moet worden vastgehouden totdat de 50- tot 75-jarigen zijn ingeënt.
Binnenkort wordt een vijfde Twentse testlocatie geopend in Markelo. De vraag of dat de snelheid van vaccineren zal verhogen, hangt af van het aantal beschikbare vaccins.
Testen wordt steeds makkelijker, niet in de laatste plaats omdat er inmiddels zelftesten in de winkels liggen. Dat testen biedt mogelijkheden voor experimenten met evenementen. De rijksoverheid is gestart met ‘Nederland Open’, een traject waarin pilot-activiteiten worden georganiseerd. Die vinden plaats in april, zo is de planning.
De GGD Twente is gevraagd om speciaal voor dat traject gevraagd vier speciale testlocaties in te richten voor mensen die een dergelijk proefevenement bij willen wonen. Zo’n ‘field test’ is een of twee dagen geldig en biedt, uiteraard bij een negatieve uitslag, toegang.
In Den Haag wordt wetgeving voorbereid, met name omdat dit soort elementen onderdeel kunnen uitmaken van een corona-paspoort. En dat ligt gevoelig, onder meer omdat een dergelijk paspoort raakt aan privacy en ethische vraagstukken.