De provincie gaat meer geld investeren om hitte, droogte en wateroverlast tegen te gaan. De ruim 8 miljoen euro gaat naar de Overijsselse gemeenten en naar de waterschappen. Met het geld moet er meer klimaatbewustzijn worden gecreëerd bij inwoners en wordt er op lokaal niveau praktische oplossingen gerealiseerd.
Het klimaat veranderd. De kans op zware regenbuien en droge zomers wordt steeds groter. Door de opwarming van de aarde worden steden warmer en krijgt de natuur te maken met droogte. Lokale overheden zetten allerlei middelen in om deze effecten tegen te gaan. Eén van de projecten waar het geld naar toe gaat is het zogenaamde ZON-project. Bij het project wordt de droogte aangepakt en wordt het landschap ingericht om langer water vast te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Lonnekermeer en bij Landgoed Smalenbroek.
Een ander project is het zogenaamd 'klimaatrobuust' maken van Overijssel. Het gaat hier volgens de provincie vooral om het toepassen praktische maatregelen op lokaal niveau. Ook krijgen lokale overheden een subsidie om onderzoeken uit te voeren en om inwoners en ondernemers bewuster te maken over de effecten van klimaatverandering.