Het college van B en W reserveert 70.000 euro om zelfstandige ondernemers te kunnen helpen bij het vormen van een toekomstperspectief als deze crisis achter de rug is. Het gaat om activiteiten waarvoor de ondernemer geen aanspraak kan maken op de bestaande steun- en herstelpakketten. ROZ neemt de uitvoering op zich.
Wethouder Mariska ten Heuw licht de plannen toe: “Veel ondernemers ondervinden problemen door de crisis. Een aantal zal na de crisis een baan of bijbaan willen zoeken of aanpassingen willen doen in zijn onderneming. Met dit voorstel reserveren we geld voor deze dienstverlening.”
De wethouder Werk & Inkomen schakelt ROZ in voor de uitvoering: “Deze instantie heeft heel veel contact met de ondernemers en de adviseurs weten als geen ander wat er speelt. Bovendien hebben ze een uitgebreid instrumentarium in huis om ondersteuning te kunnen bieden, zowel op het gebied van bedrijfsvoeringsvraagstukken als op het gebied van heroriëntatie op de arbeidsmarkt.”
In Twente voert ROZ voor 12 van de 14 gemeenten onder meer de bijstand voor zelfstandigen (BBZ) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) uit. Manager Hilco Huisstede hierover: “We hebben in de afgelopen periode gezien dat het een deel van de ondernemers lukt om nieuwe activiteiten te ontwikkelen, al dan niet met behulp van het eigen netwerk. Andere ondernemers slaan zelfs een geheel nieuwe koers in. Een ander deel lukt dit echter niet op eigen houtje en heeft hier hulp bij nodig. Wij kunnen hen helpen.”
De doelgroep is breder dan alleen maar de Tozo-ontvangers, laat ROZ weten. Alle ondernemers die problemen hebben om hun huidige bedrijf in de nieuwe tijd economisch rendabel te maken en zich daarom moeten heroriënteren op aanvullende en/of andere activiteiten, kunnen met hun hulpvraag bij ROZ terecht. Huisstede: “We helpen ze bij het zoeken naar manieren om weer in het eigen levensonderhoud te kunnen gaan voorzien.”
Behalve voor twaalf Twentse gemeenten werkt ROZ ook voor alle gemeenten in de oostelijke Achterhoek en enkele andere overheidsinstellingen. In de Achterhoek maken de gemeente Lochem en de Sociale Dienst Oost Achterhoek gebruik van de diensten van ROZ. Hengelo is de eerste gemeente in Twente die nu een verzoek bij ROZ heeft neergelegd mét daarbij een zak met geld om ondernemers te helpen die (misschien) van koers willen veranderen. Communicatiemedewerker Sharon Leuveld van ROZ daarover: "Enkele andere Twentse gemeenten gaan binnenkort ook zo'n verzoek bij ons neerleggen." Of die 70.000 euro van de gemeente Hengelo helemaal opgebruikt wordt is nog even de vraag, zegt Leuveld: "Wat overblijft gaat uiteraard terug naar de gemeente. Voorlopig loopt het nog geen storm wat verzoeken betreft. Dat heeft te maken met het feit dat het nieuws natuurlijk nog vers is, dat nog onduidelijk is hoe lang de crisis duurt en dat veel ondernemers nog gebruik maken van de (Tozo) Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers."