Verkeer
Stuur appje
Zoek

ZGT-chirurg Claassen trots op predikaat, maar ‘het echte werk begin nu pas’

Ziekenhuis ZGT kreeg deze week de status ‘topklinisch ziekenhuis’ en mag nu deel uitmaken van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, is dolblij met de erkenning. Naar eigen zeggen treedt het nu toe tot de ‘eredivisie van Nederlandse ziekenhuizen’. Ad Claassen, chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten bij ZGT, legt in 1Twente Vandaag uit wat deze promotie inhoudt en dat het nog maar een begin is.

Ieder zijn expertise

Ondanks dat er jaren voor dit keurmerk is geijverd, moeten we volgens Claassen eerder denken aan een startschot, dan dat we een wapperende finishvlag voor ogen hebben: “Het is zeker een mijlpaal in onze ontwikkeling, maar het echte werk begint nu pas. De Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (dat zijn er in Nederland vanaf nu 27, red.) werken samen op het gebied van opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Dat is leuk en aardig voor de ziekenhuizen zelf, maar vooral van belang voor de patiënt, in ons geval de Twentenaren.”

De Tukker kan nu voor vrijwel elke specialistische behandeling terecht bij MST of ZGT. Claassen noemt een voorbeeld: “In MST zijn ze gespecialiseerd in leveraandoeningen, in ZGT zijn we goed met de slokdarm en de maag. Je hebt als ziekenhuis een bepaalde mate van expertise nodig om kwalititeit te kunnen bieden.”

““In MST zijn ze gespecialiseerd in leveraandoeningen, in ZGT zijn we goed met de slokdarm en de maag. Je hebt als ziekenhuis een bepaalde mate van expertise nodig om kwalititeit te kunnen bieden.””

Vergrijzing

Nu die kwaliteit straks geborgd is, moeten de ziekenhuizen er voor zorgen dat die ook in de toekomst beschikbaar blijft in onze vergrijzende maatschappij. Immers, steeds meer mensen doen een beroep op de gezondheidszorg. “Daarom zijn de pijlers opleiding, wetenschap en innovatie zo belangrijk. In Twente gaan we de samenwerking met MST, UT, Saxion en Roessingh intensiveren.”

Op de vraag of er met een universiteit om de hoek ook gemikt wordt op het predikaat ‘academisch’, reageert Claassen schouderophalend: “Academisch wil niet zeggen dat er betere zorg verleend wordt. Twente is met twee topklinische ziekenhuizen en een universiteit gezegend, we houden ons niet bezig met die vraag.”

Geen jaloezie

De chirurg bestrijdt dat hij en z’n collega’s de afgelopen jaren met jaloezie naar Enschede keken, waar het ziekenhuis het stempel ‘topklinisch’ al had: “Wij zijn altijd wel trots geweest op ons ziekenhuis. We vonden het aan de andere kant wel heel leuk dat MST ons dinsdag in Tubantia paginagroot feliciteerde. Ik zie het als een signaal aan de Twentenaren: wij doen dit samen.”

Voor de werkgelegenheid in deze regio en de beschikbaarheid van - met name in de toekomst -gekwalificeerd personeel voor ZGT is dit tevens goed nieuws. Volgens Claassen zullen artsen uit het westen van het land nu eerder geneigd zijn de IJssel over te steken: “We kunnen hen nu een carrièreperspectief bieden, zodat ze ook in de toekomst hier in Twente gebeiteld zitten.”

Zgt
Lees ook
ZGT en Universiteit Twente slaan handen verder ineen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.