De Hengelose Prya Rampersad leeft al jaren zonder nieren, moet dagelijks dialyseren en wil daarom dolgraag een donornier. Ze meldde zich vorig jaar zomer aan voor het EO-programma 'De 100: wachten op een donor'. Daarin worden 100 mensen gevolgd die een donororgaan zoeken. Prya is één van de uitverkorenen. Komende maandag is de eerste aflevering op tv. Prya vertelde woensdag 24 maart over haar deelname aan 'De 100' bij 1Twente Vandaag.
"Je kunt prima leven met één nier, hoor. Dat is mij jarenlang gelukt. Tot ik op een gegeven moment complicaties kreeg en mijn nier nog maar voor 15 procent functioneerde. Ik kreeg allerlei klachten. De ergste was de constante jeuk over mijn hele lichaam. Daar heb ik ook nu nog regelmatig last van. Ik lig ook een paar keer per jaar in het ziekenhuis voor ingrepen die met m'n nierfalen te maken hebben. Afgelopen februari nog. Met een geslaagde transplantatie zou dat allemaal verleden tijd zijn."
Al snel ging Prya op zoek naar een donor en vond iemand in haar naaste omgeving die bij leven een nier wilde afstaan. "Die donornier deed meteen goed zijn werk, maar ik kreeg al gauw last van urineweginfecties. De oorzaak hiervan was een ziekenhuisbacterie, die genesteld zat in mijn eigen nier"
Het zorgde er voor dat ze beide nieren moest opgeven. Ze leeft nu al jaren zonder. Dat betekent dagelijks dialyseren. Of eigenlijk om de nacht: "In het begin ging ik drie keer in de week naar het ziekenhuis, maar nu kan ik thuis dialyseren. Dan lig je de hele nacht aan een machine die je bloed ontdoet van afvalstoffen en een teveel aan vocht." Op de vraag of ze na een hele nacht aan die machine wakker wordt als een zonnestraaltje, lacht ze wrang: "Nee, met het kater. Ik word een paar ochtenden per week wakker met het gevoel dat ik de hele nacht heb doorgezakt."
In het EO-programma ‘De 100: wachten op een donor’ volgt Bert van Leeuwen een groep mensen die soms al jaren wacht op een geschikte donor. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan, is er hoop op meer orgaandonoren in ons land. Is deze verwachting uitgekomen? Is het leven van de deelnemers veranderd? Staan ze nog op de wachtlijst of zijn ze getransplanteerd? De persoonlijke verhalen van zowel de ontvanger als de donor zijn indringend, maar geven ook hoop. Vanaf maandag 29 maart om 21.30 uur op NPO1.
Vorig jaar zomer zag ze de oproep voor 'De 100: wachten op een donor'. "Ik heb me direct aangemeld. Als er zich hierdoor iemand meldt, die mij kan helpen, zou dat geweldig zijn, maar ik heb me in eerste instantie aangemeld om mijn verhaal te doen. Om mensen te laten zien wat voor een impact het heeft op mij en mijn gezin. Mijn man kun je gerust mantelzorger noemen en mijn zoon heeft vorig jaar maandenlang thuisonderwijs gevolgd, terwijl de rest van de klas al weer naar school ging. Omdat ik tot een risicogroep behoor. Nu gaat hij wel weer naar school. We zijn wel voorzichtig en bekijken het van dag tot dag."
Het vinden van een geschikte nier zal nog een hele kluif worden, weet Prya: "Ik heb erg veel antistoffen in mijn lichaam. Die krijg je door bloedtransfusies, eerdere transplantaties en zwangerschappen. Nou, ik heb ze allemaal gehad. Toch houd ik natuurlijk hoop. Ook door de fantastische mensen om mij heen. Mijn gezin, maar ook de verpleegkundigen in het ziekenhuis in Almelo."