Twente voert van alle Nederlandse regio’s de sterkste lobby in Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek van Wepublic. Opmerkelijk, want in de regio zelf wordt de klaagzang nog weleens aangeheven. Dat is niet terecht, zo blijkt.
“Twente heeft jaren geïnvesteerd in de lobby, in de aanpak, in personen die ervoor verantwoordelijk zijn, en dat werpt zijn vruchten af.” Dat zei onderzoekster bij Wepublic Monique Schumans.
Die Twentse lobby bestaat niet alleen uit een goed verhaal, het levert ook concreet centen op. Wepublic vergelijk in haar onderzoek alle regio’s die overheidsgeld uit de Regiodeal ontvingen. Het is niet per se zo dat Twente de meeste gelden uit dat fonds hebben gekregen - dat bedrag was gemaximeerd - maar in het onderzoek is ook gekeken naar de plannen, de doelstelling, de manier waarop de lobby is ingericht en naar de samenwerking binnen en buiten de regio. “Twente doet het best goed? Laat dat 'best' maar weg. Twente doet het hartstikke goed. Volgens het boekje en meer”, stelde Schumans.
Een van de sterkste punten in die krachtige lobby is, volgens Schumans, het feit dat Twente glashelder weet te maken wat de regio uniek maakt. Maar dat is niet het enige, stelde Schumans: “Alle mensen die bij de lobby betrokken zijn, bestuurders en al die andere vertegenwoordigers in Den Haag, vertellen ook allemaal hetzelfde.”
De Regio Deal Twente selecteert en ondersteunt regionale projecten die de Twentse samenlevint en economie toekomstbestendig en duurzaam helpen maken. De rijksbijdrage daaraan bedraagt 43,4 miljoen euro. In totaal is er 163,4 miljoen beschikbaar. Ondersteunde projecten gaan bijvoorbeeld over circulaire textielproductie, culturele broedplaatsen en een Twents Fonds voor Vakmanschap. Maar ook onderwijsvernieuwing, werkgelegenheid en logistiek krijgen aandacht.
Het is voor het eerst dat de lobbykracht van regio’s tegen het licht is gehouden. Dat gebeurde eerder al wel bij gemeentelijke en provinciale lobby’s en bij de lobby van bedrijven.