De plannen voor de verhoging van de geluidswal langs de A1 zijn niet doorgegaan wegens het ontbreken van geschikte bodemgrond. Dat antwoordt het college op raadsvragen van onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld en GroenLinks-raadslid Elske Mooijman. De beoogde licht verontreinigde bodemgrond mocht niet worden gebruikt omdat de geluidswal binnen het waterwingebied ligt. Het gebruik van schone grond was economisch niet haalbaar.
Onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld en GroenLinks-raadslid Elske Mooijman vroegen het college om duidelijkheid. Twintig jaar geleden presenteerde de gemeente Hengelo een plan voor een zogenaamd ‘geluidswallenpark’, wat een oase van planten en bomen had moeten worden. Uiteindelijk kwam die verhoging er niet en werd het plan van tafel geveegd. Volgens de gemeente heeft het te maken met de grond die gereserveerd was voor de geluidswal.
De Grondbank had een lading gebruikte categorie 1 grond beschikbaar gesteld voor de nieuwe geluidswallen. Dit type bodemgrond is licht verontreinigd, waardoor niet op alle plekken langs de snelweg kon worden toegepast. Dit betekende dat de geluidswal langs ‘t Weusthag niet mocht worden opgehoogd, omdat het binnen het waterwingebied ligt. “De toepassing van categorie 1 grond in dit gebied is niet toegestaan door de provincie. Voor realisatie van een wal in dit gebied mag uitsluitend schone grond worden toegepast”, zegt het college in de brief.
De volksvertegenwoordigers vroegen het college ook of de gemeente een voortrekkersrol kon gaan spelen om het plan alsnog tot uitvoer te brengen. De gemeente ziet niets in het plan om de geluidswal alsnog te verhogen. Het gebruik van schone zand is dan ook te kostbaar. Zij verwachten dan ook niet dat Rijkswaterstaat bereid is om geld in het project te stoppen. “Een park is geen geluidgevoelig object dat vanuit de Wet geluidhinder beschermd moet worden”, zegt de gemeente.
Marie-José Huis in 't Veld en Elske Mooijman laten weten dat ze teleurgesteld zijn in het antwoord van het college. Volgens de volksvertegenwoordigers is het jammer dat de gemeente 'niet de moeite heeft genomen' om met Rijkswaterstaat te overleggen. "Het college toont geen enkele ambitie om een goede oplossing te bedenken voor de aanleg van een geluidswal. En dat is heel jammer", laat Huis in 't Veld weten. Volgens haar is er genoeg schone grond beschikbaar bij de bouw van nieuwbouwijken.