Huiscartoonist Fransje Immink durft het eigenlijk niet hardop te zeggen - 'bang om aangegeven te worden bij het meldpunt linkse docenten' - maar ze baalt van de verkiezingsuitslag. Daarom roept ze kunstenaars en illustratoren nu op het rode stempotlood te gebruiken om er (alsnog) iets moois mee te maken.
“Ik vond het zo bijzonder dat iedereen zijn rode potlood meekreeg”, zegt de huistekenares in 1Twente Vandaag. Door die unieke situatie wilde ze het stempotlood extra betekenis geven. “Anders verdwijnt het weer in de bak.”
Ze besloot het rode kiesgereedschap ter hand te nemen voor een spotprent. “Dat was voor mij best een dingetje, want alle illustraties op mijn Instagram zijn zwartwit. Maar ik wilde eigenlijk al langer een andere kant op, dus dit was het moment om wat anders te gaan doen.”
Haar eerste spotprent toont haar gedachten over haar werkplek als stemlokaal. “Ik gaf ‘s avonds les en ik heb nog nooit zoveel mensen bij Saxion in de rij zien staan. Dus toen dacht ik: mogen de studenten eindelijk weer eens naar Saxion, voor tien minuten.”
De tweede is van ‘the day after’ en verraadt haar politieke kleur. “Nou mag je daar als Saxion-docent natuurlijk niet zoveel over zeggen, want dan word ik natuurlijk meteen aangegeven bij het linksedocentenmeldpunt. Maar ik kan wel zeggen dat ik dieren heel erg liefheb.”
Nu roept ze andere kunstenaars en illustratoren op haar te volgen. “Ook dichters, schrijf je lied met een rood potlood. En vooral: laat de kunst niet vallen de komende vier jaar.”
Fransje Immink woont iedere maand een uitzending van 1Twente Vandaag bij om er een spotprent van te maken. Deze keer maakte ze de tekening naar aanleiding van een interview met Tukker Bram Agterbos, bekend van Youtubekanaal Gladjakkers. Agterbos vertelde over zijn acteerdebuut in een nieuwe bioscoopfilm. Fransje kende hem niet en dat voelde vooral als een confrontatie met haar eigen leeftijd.
De 1Twente-huistekenares heeft inmiddels wel naar de Gladjakkers gekeken. "Het leuke is: ik kom niet uit Twente, maar ik heb de sprookjes bekeken en versta het allemaal! Dus ik vind zelf dat ik bij deze ben geslaagd voor Twents verstaan.”