Over een paar uurtjes of op z’n hoogst over enkele dagen weten ze het, maar vanmiddag iets na vieren was het nog nagelbijten voor Roy van Aalst en Hanne Drost. Deze twee geboren Hengeloërs staan op een plek op de kandidatenlijst die net wél of net géén recht geeft op een kamerzetel.
PVV’er Roy van Aalst zat de afgelopen vier jaar in de kamer en hoopt dat er op z’n minst nog vier bijkomen: “Het is nu wel nagelbijten. Mijn vrouw heeft me allemaal klusjes gegeven, om maar wat afleiding te hebben. Dingen die de afgelopen vier jaar zijn blijven liggen, zeg maar.”
Campagne voeren mag op verkiezingsdag niet meer, maar de Hengeloër laat de mensen die hij vandaag op straat tegenkomt nog wel even fijntjes weten dat ze in elk geval moeten gaan stemmen. Om er aan toe te voegen: “En dan natuurlijk het liefst op de PVV.” Dat laatste zegt hij uit landsbelang (vindt hij zelf) én eigen belang. Van Aalst staat namelijk op plek 19 op de kandidatenlijst en laat zijn partij in de peilingen nu ook op 19 zetels staan.
“Klopt. Maar ik reken op 20 zetels of meer. Of we de grootste kunnen worden? Alles is mogelijk, maar ik ga er in elk geval van uit dat ik straks gewoon weer voor vier jaar in de kamer zit. En als de PVV toch een paar duizend stemmen te kort komt? “Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht.”
Een verkiezingsavond samen met de leden in een Haags etablissement zit er dit jaar uiteraard niet in. Waar gaat Van Aalst het feestje dan vieren óf de domper verwerken? “Gewoon thuis in Hengelo. Nee, ik zit niet in een Zoomsessie met Geert Wilders en de rest. We zullen wel appen met elkaar. Dat het niet kan in een kroeg of een zaaltje is jammer voor ons, maar verschrikkelijk voor al die horecazaken die nu dichtzitten.”
Net als Van Aalst zit Hanne Drost vanavond ‘gewoon thuis’. Thuis is in Hannes geval Den Haag. De oud-Hengelose woont en werkt daar al jaren. Ze is beleidsmedewerker van de kamerfractie van de SP, maar straks hoopt ze zelf in die kamer te zitten. Ze staat op plek 12 op de kandidatenlijst, terwijl de SP in de laatste peilingen op 11 stond. Drost: “Da’s bij Ipsos, maar er zijn ook peilers die ons 11 of zelfs 12 zetels geven. We moeten maar gewoon afwachten.” Na het laatste debat van gisteravond valt het politieke leven even volledig stil. Je zou denken dat dat wel relaxed is, maar Drost ervaart dat toch anders: “Kom ik in de kamer of blijf ik beleidsmedewerker? Ik ben allesbehalve relaxed, nu deze vraag boven de markt hangt. De verkiezingen bepalen de toekomst van Nederland en dit keer ook die van mij.”
Een deel van de spanning valt te verklaren doordat deze verkiezingen heel anders zijn dan voorgaande verkiezingen, weet Drost: “Door de crisis is de uitkomst onvoorspelbaarder. Sommige thema’s kwamen in de campagnes minder aan bod. En speelt het aantal verkiezingsdagen en het feit dat het briefstemmen niet zonder problemen verliep nog een rol? Dat maakt het beslist extra spannend dit keer.”