Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veiligheidsregio: 'Nog steeds een heel goed beeld'

De Twentse coronacijfers geven nog altijd reden voor optimisme, zo blijkt uit de wekelijkse persconferentie van de veiligheidsregio. Het aantal besmettingen is weliswaar licht gestegen, maar het aantal positief getesten blijft dalen. Het adagio ‘nog even doorbijten, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel’ van vorige week blijft van kracht. Geluiden van ernstige bijwerkingen van vaccinatie, die ook in onze regio klinken, zijn de GGD niet bekend.

“We zien voor de vierde week op rij dalende cijfers en een rustig beeld”, schetste GGD-directeur Samantha Dinsbach de grote lijn. Besmettingshaarden bij de grotere zorgcentra, waar inmiddels bijna alle patiënten, bewoners en personeelsleden zijn gevaccineerd, blijven uit. “Daaruit blijkt dat vaccineren effect begint te krijgen.” Dinsbach herhaalde wat vorige week ook werd gezegd: dat biedt perspectief op versoepelingen van de maatregelen medio april.

Naar anderhalf miljoen vaccinaties per week

Dat vaccineren is op stoom gekomen. Landelijk krijgen inmiddels zevenhonderduizend mensen per week een prik. Dat tempo wordt nog verder opgeschroefd - eind april of begin mei moeten dat er anderhalf miljoen zijn. Voor Twente betekent dat 55 duizend prikken per week. In totaal komen er zes locaties, waar vooral grootschaliger gevaccineerd gaat worden. In Oldenzaal en Almelo zijn inmiddels locaties geopend, Enschede is zo goed als operationeel. “De grootste uitdaging is het vinden van voldoende personeel”, zei Dinsbach. Maar de regionale GGD ligt wat dat betreft op koers.

Onder tieners worden wel relatief veel besmettingen geconstateerd, al scoorde die groep volgens Dinsbach altijd al hoog. “Maar nu primair en voortgezet onderwijs weer open zijn, wordt er ook weer meer getest.” En dus worden er meer besmettingen geconstateerd.

Kindertesten op alle GGD-locaties

Met ingang van morgen, 12 maart, kunnen kinderen op alle GGD-locaties getest worden. Tot op heden was er alleen bij de speciale teststraten voor kinderen wat extra tijd en aandacht voor hen. Er werd wat meer tijd ingeruimd en kinderen kregen een knuffel of een andere attentie. Dat zal nu het geval zijn bij alle GGD-teststraten. Als er online een kind wordt ingeboekt, zal daar automatisch meer tijd worden ingeroosterd.

Corona 2 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Ernstige bijwerkingen en vaccinatiedruk

In Denemarken en Finland werd vanmiddag een gedeeltelijke vaccinatiestop afgekondigd. Bij inentingen met het AstraZeneca-vaccin werden ernstiger complicaties gemeld. Dat gaat onder meer over problemen met bloedstolling. Ook in Twente klinken, net name in de voorbije week, signalen over ouderen die in de dagen vaccinatie ernstig ziek worden of een tia krijgen. Het RIVM meldde kort na het bericht van de vaccinatiestop in Denemarken en Finland dat in Nederland een geval van trombose is gemeld en ziet geen aanleiding om in te grijpen in het vaccinatieprogramma.

Vertrouwen in het zorgsysteem

Dinsbach herhaalde die melding van het RIVM. “Signalen over bijwerkingen zijn er, zoals bij alle vaccinaties, maar die lopen niet uit de pas bij wat je mag verwachten”, stelde de GGD-directeur desgevraagd. Ook geluiden dat zorgpersoneel druk zou voelen om incidenten niet te melden en om zich te laten vaccineren, herkende zij niet. “Dat zou heel ongewenst zijn. De vrijheid om een persoonlijke afweging te maken, is een groot goed.”

Ze zei erop te vertrouwen dat de zorgsector zorgvuldig melding maakt van bijwerkingen. “Als er iets is waar zij scherp op zijn, dan is het dat. Ik heb vertrouwen in het systeem. Als er iets aan de hand is, dan komt er actie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.